Pentru Republica Moldova integrarea europeană este mai degrabă un deziderat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pentru Republica Moldova integrarea europeană este mai degrabă un deziderat

Pe criteriu geopolitic, Republica Moldova este profund fisurată. Totodată, pentru Republica Moldova integrarea europeană este mai degrabă un deziderat. Declaraţia a fost făcută de vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, în cadrul emisiunii „Moldova live” de la postul de televiziune 10 TV, transmite IPN.

În opinia lui, timp de 30 de ani societatea din Republica Moldova este mereu consumată de opţiunea strategică. Referindu-se la faptul că guvernarea a propus în ultima perioadă de mandat introducerea obiectivului european în Constituţie, Victor Juc spune că fiecare guvernare este în drept să vină cu propuneri privind implementarea dezideratelor sale care se regăsesc în programul partidului şi îşi găsesc expresie în platformele electorale. „În Republica Moldova există o practică vicioasă când anumite iniţiative vin în ultimele zile ale sesiunii”, spune Victor Juc.

Vicedirectorul ICJP susţine că actuala guvernare în frunte cu Partidul Democrat, la fel ca şi guvernările anterioare ce au fost la putere după alegerile din 2009, s-a pronunţat pentru apropierea de Uniunea Europeană. „Pe moment, cred că guvernarea se simte un pic şifonată mai ales de acele condiţionalităţi impuse de UE, de Consiliul UE, iar mai recent de Parlamentul European şi parcă ar părea că nu este actual ca o guvernare aflată în probleme cu Uniunea Europeană să propună acest obiectiv strategic. Pentru aceasta guvernarea mai are timp până în sesiunea următoare şi vom vedea care va fi deznodământul”, a declarat vicedirectorul.
Similare
RECOMANDĂRI