PDM nu va participa la referendumul de demitere a primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PDM nu va participa la referendumul de demitere a primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a refuzat să participe la referendumul local pentru revocarea din funcţie a primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Anunţul a fost făcut astăzi de către purtătorul de cuvânt al democraţilor, Vitalie Gamurari, în urma şedinţei săptămânale a formaţiunii.

Sursa citată a menţionat că iniţiativa de demitere a primarului capitalei este una nu doar a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, ci şi a şefului statului, Igor Dodon. „Aceasta nu are nimic în comun cu dorinţele chişinăuienilor şi probleme reale ale oraşului. Iniţiativa este una strict politică, electorală şi în interesul unui singur partid, de aceea a fost luată o astfel de decizie”, a specificat Gamurari.

Anterior, Partidul Liberal şi Partidul Unităţii Naţionale, al cărui preşedinte de onoare este fostul lider de la Cotroceni Traian Băsescu, au anunţat că vor boicota referendumul local.

Referendumul de demitere a primarului capitalei va avea loc pe 19 noiembrie curent. Perioada electorală urmează să înceapă cu 45 de zile înainte de această zi. Anterior, Comisia Electorală Centrală a decis alocarea a 8,9 mln de lei pentru organizarea acestuia.

Pentru ca edilul să fie demis din funcţie, prin intermediul unui referendum, sunt necesare peste 160 mii de voturi. De asemenea, pentru ca referendumul să fie validat, la scrutin ar trebui să participe nu mai puţin de o treime din cei peste 647 mii de alegători înscrişi pe liste.

Dorin Chirtoacă se află în fruntea capitalei din 2007, în prezent fiind la cel de-al treilea mandat. Primarul Chişinăului a fost reţinut la finele lunii mai de procurorii şi ofiţerii anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată. Totodată, procurorii anticorupţie au anunţat la finele lunii august că edilul este cercetat penal într-o nouă cauză penală, în care este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu într-un dosar privind schimbarea modului de executare a titlurilor de acordare a spaţiului locativ în capitală.

Similare