PD a discutat cu PSRM despre declaraţiile lui Chicu
Vizualizari:

PD a discutat cu PSRM despre declaraţiile lui Chicu

Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor s-au întrunit în cadrul şedinţei Consiliului Coaliţiei, care a fost desfăşurată online şi în care s-a discutat relaţiile moldo-române, în contextul declaraţiilor prim-ministrului Ion Chicu, făcute zilele trecute pe reţelele de socializare.

Potrivit unui comunicat de presă al democraţilor PD i-a comunicat astăzi premierului Ion Chicu îngrijorarea faţă de declaraţiile sale, care au provocat nemulţumiri în spaţiul public şi pe care Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti le-a calificat, într-un comunicat de presă, drept denigratoare. PDM a subliniat că, indiferent de partidele de la guvernare la Chişinău şi Bucureşti, România a acordat suport continuu şi necondiţionat ţării noastre, fapt pentru care Chişinăul este recunoscător.

La rândul său, premierul Chicu a declarat ceea ce a spus şi în cadrul întrevederii cu Ambasadorul României Daniel Ioniţă: faptul că regretă că declaraţiile sale au fost interpretate în mod eronat drept denigratoare la adresa României şi că acesta a reacţionat, mai degrabă, la acuzaţiile nefondate repetate ale unui politician de peste Prut şi nu la adresa României, a cărui sprijin este esenţial pentru ţara noastră. 

„Părţile au convenit că şi în continuare, România rămâne prieten şi partener strategic al ţării noastre şi că Republica Moldova este recunoscătoare pentru tot suportul acordat, inclusiv pentru ajutorul de 3,5 mln euro oferit recent în lupta contra Covid-19.

Totodată, majoritatea parlamentară consideră că trebuie făcută o diferenţă între relaţiile de suflet între ţările noastre şi declaraţiile politice pe care le fac exponenţi ai diferitor partide, aşa cum este şi europarlamentarul vizat. Înţelegem luptele politice şi miza pentru prezidenţialele care vin, în cadrul cărora politicieni din afara ţării au diverse preferinţe, însă pentru noi sunt importante cifrele şi faptele. Guvernului Filip a atins o cotă de realizare a Agendei de Asociere cu Uniunea Europeană de 65%, progresul în anii 2016-2019 alcătuind 35%, iar perioada indicată caracterizându-se printr-o îmbunătăţire generală a tuturor indicilor, iar Guvernul Chicu munceşte deja de mai bine de jumătate de an la realizarea Agendei de Asociere şi gestionarea pandemiei legate de Covid-19. Totodată, politicienii din ambele state trebuie să se preocupe de soluţionarea problemelor din propria ţară.

Relaţiile speciale şi de parteneriat strategic dintre Republica Moldova şi România vor aprofundate în continuare, fapt remarcat şi în cadrul întrevederii şefului executivului cu Ambasadorul României”, se mai spune în comunicatul PD.

Similare
RECOMANDĂRI