POLITIC

Pavel Filip: Voi participa în campania electorală

post-img

Premierul Pavel Filip susţine că va participa în campania electorală pentru alegerile din 24 februarie din 2019, concomitent aflându-se în funcţia de prim-ministru, iar cadrul legal îi permite acest lucru. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, de la postul de televiziune Moldova 1.

Pavel Filip spune că o decizie privind circumscripţia unde va candida va fi luată în zilele următoare. Întrebat fiind dacă şi-ar mai dori un mandat de premier, Pavel Filip, a spus că pentru el alegerile sunt încă prea departe şi îşi doreşte ca până atunci să realizeze obiectivele propuse.

Referindu-se la evoluţia relaţiei Moldovei cu UE în anul 2018, Pavel Filip, consideră că invalidarea alegerilor locale din Chişinău a fost doar un pretext pentru înrăutăţirea relaţiilor cu UE. De fapt, potrivit premierului, rezoluţia emisă recent de Parlamentul European unde Moldova este criticată, a fost mai mult o atitudine politică prin care s-a dorit susţinerea anumitor politicieni sau partide politice, prin crearea unei impresii proaste privind starea de lucruri din ţară şi astfel provocând oamenii să voteze opoziţia. Potrivit premierului, cu mult timp înainte de alegerile locale din Chişinău, s-a tergiversat debursarea asistenţei macro-financiare: „Invalidarea alegerilor a fost un pretext la locul lui”.

Vorbind despre avantajele pe care le-ar putea aduce Moldovei preşedinţia României la Consiliul UE, Pavel Filip a remarcat eventualitatea dezvoltării de proiecte transfrontaliere, precum proiectul de cale ferată, dar şi lansarea unui tren de mare viteză Chişinău-Bucureşti. Tot atunci, Moldova ar putea obţine nişte perspective mai clare ce ţine de integrarea europeană.

Vorbind despre cele mai importante rezultate ale Guvernului pe parcursul a trei ani, premierul a menţionat: stabilizarea situaţiei economice, reforma Guvernului, a administraţiei publice centrale, creşterea pensiilor şi salariilor, reformarea Serviciului Fiscal şi a Vămii, atragerea investiţiilor străine, inclusiv în sectorul bancar etc. El a precizat că pe viitor trebuie reformat neapărat sectorul educaţiei.

În domeniul justiţiei şi pe filiera eliminării corupţiei se necesită încă multă muncă, consideră premierul. Totuşi, oamenii, dar şi partenerii externi ar trebui să fie conştienţi că lucrurile în aceste domenii nu se schimbă foarte repede. Pavel Filip spune că îşi doreşte ca în Moldova să vină un grup de experţi din partea UE, să analizeze situaţia în sectorul justiţiei şi corupţiei, să elaboreze o foaie de parcurs, aşa încât lucrurile să poată merge înainte.