POLITIC

Pavel Filip: Republica Moldova îşi doreşte o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană.

post-img

Republica Moldova îşi doreşte o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană. despre aceasta a declarat Premierul Pavel Filip într-un interviu pentru Radio France International.

"Republica Moldova îşi doreşte, în cadrul Parteneriatului Estic, o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, iar autorităţile de la Chişinău nu au alte planuri decât cele care vor duce ţara noastră în UE", a declarat Pavel Filip, la RFI.

Întrebat despre parcursul Republicii Moldova către spaţiul euroatlantic, Pavel Filip a declarat că "este unul mai dificil decât în cazul altor ţări, însă în prezent, este important ca ţara noastră să fie perseverentă şi să menţină parcursul proeuropean".

"În urma acţiunilor pe care le-a întreprins Guvernul împreună cu majoritatea parlamentară în ultimii 2,5 ani, a crescut popularitatea UE cu mult, aceasta poate a atins cote maxime de la independenţă încoace. Trebuie să continuăm să credem în viitorul european al Republicii Moldova", a spus Premierul.

Filip a menţionat că "de la proclamarea independenţei, politicienii ar fi încercat să divizeze societatea pe criterii geopolitice".

"Îmi pare foarte rău că politicienii au folosit această metodă primitivă. Astfel, atunci când mergea la urna de vot, cetăţeanul era obligat să aleagă între est şi vest. Pentru politicieni este mai simplu să prezinţi o alegere politică, decât să vorbeşti despre reforme sau o perspectivă economică. Actualul Guvern încearcă să schimbe această abordare. Avem o agendă de reforme foarte complexe, ce vizează domeniul economic, social şi cel al justiţiei. Acţiunile au scopul de a pune o temelie puternică pentru dezvoltarea Republicii Moldova", a spus Filip.

Potrivit lui, independenţa a fost obţinută de către elitele intelectuale ale Republicii Moldova, dar, cu părere de rău, la conducerea ţării imediat au venit oameni din nomenclatura sovietică veche.

"Peste o perioadă, acele emoţii trăite la declararea independenţei s-au mai stins, pentru că oamenii nu au văzut o îmbunătăţire reală a condiţiilor de viaţă şi peste o perioadă, prin nostalgie, au votat Partidul Comuniştilor. Apoi, peste 8 ani s-au dezamăgit şi în 2009 au venit la putere forţe proeuropene", a spus Filip.

El şi-a exprimat regretul că au fost multe certuri în fosta coaliţie proeuropeană. Totodată, el a menţionat că "este important ca după alegerile parlamentare să existe o coaliţie proeuropeană, care va continua calea pe care a pornit-o Republica Moldova".

"După alegerile parlamentare, formaţiunea PDM este gata să discute cu toţi politicienii care împărtăşesc valorile europene. A fost anunţată deja data alegerilor, de aceea urmează mai multe acţiuni cu tentă politică. Politicienii trebuie să manifeste maximă responsabilitate în acţiunile lor. Tabăra proeuropeană trebuie să se gândească că cel mai important este să putem face o coaliţie proeuropeană ca să putem continua reformele şi parcursul spre UE. Dacă mă întrebaţi despre o eventuală coaliţie, atunci ne putem gândi la formaţiunile care împărtăşesc calea europeană. Campania electorală îşi are locul său, însă responsabilitatea în faţa ţării şi viitorului ei este mai mare", a afirmat Pavel Filip.