Pavel Filip: Este interesul nostru comun să asigurăm stabilitatea în regiunea de Est a Europei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pavel Filip: Este interesul nostru comun să asigurăm stabilitatea în regiunea de Est a Europei

„Avem nevoie de un angajament mai clar, mai puternic şi mai vizibil în soluţionarea situaţiilor de criză din regiune. Este interesul nostru comun să asigurăm o previzibilitate şi o stabilitate sporită în regiunea de Est a Europei”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip în cadrul Forumului de securitate de la Kiev.

Pavel Filip a reiterat că Republica Moldova pledează pentru retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul său şi pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

O prioritate rămâne elaborarea şi adoptarea unui statut juridic special pentru Transnistria, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Totodată, Republica Moldova va sprijini în continuare eforturile Ucrainei pentru depăşirea crizei din Donbas şi soluţionarea problemei Crimeei prin mijloace politice şi diplomatice, pentru restabilirea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Forumul de Securitate de la Kiev, iniţiat de fundaţia lui Arseni Iaţeniuk „Open Ukraine” în 2007, este o platformă de dezbatere a celor mai stringente probleme de securitate din Europa şi regiunea Mării Negre. La ediţia din acest an au fost invitaţi peste 400 de politicieni, diplomaţi, oameni de afaceri, activişti şi experţi din peste 20 de ţări.

Similare
RECOMANDĂRI