Pavel Filip: De reforma Guvernului depinde viitorul Republicii Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pavel Filip: De reforma Guvernului depinde viitorul Republicii Moldova

Reforma Guvernului este una fundamentală pentru Republica Moldova şi de aceasta depinde viitorul ţării. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip în cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune Moldova 1.

Premierul susţine că reformarea administraţiei publice centrale prevede, în primul rând, fortificarea instituţiilor statului. „Eu vă spun cu toată responsabilitatea că multe din problemele cu care se confruntă Republica Moldova sunt din cauza instituţiilor slabe. Un stat cu instituţii slabe este un stat slab, de aceea am ţinut foarte mult la această reformă. Desigur că şi abordarea noastră a fost una pragmatică şi absolut raţională, pentru că este o reformă complexă”, afirmă şeful cabinetului de miniştri.

Pavel Filip spune că a reuşit să transforme Cancelaria de Stat într-un centru al Guvernului şi să creeze centrul de implementare a reformei. De la 16 ministere, Guvernul a ajuns să aibă nouă ministere. „Acum fiecare domeniu are câte un secretar de stat – o persoană profesionistă, selectată în baza unui concurs absolut obiectiv şi transparent”, spune premierul.

Alte câteva elemente ale acestei reforme, menţionate de prim-ministru, sunt scoaterea din subordinea ministerelor a tuturor întreprinderilor de stat sau cu capital majoritar de stat, astfel încât miniştrii să nu mai aibă tentaţia de a interveni în activitatea economică. De întreprinderi se va ocupa Agenţia Proprietăţii Publice, care este subordonată Guvernului.
Similare