Pavel Filip a discutat cu Thorbjørn Jagland nevalidarea alegerilor la Chişinău
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Pavel Filip a discutat cu Thorbjørn Jagland nevalidarea alegerilor la Chişinău

Prim-ministrul Pavel Filip a discutat cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, situaţia privind nevalidarea alegerilor din municipiul Chişinău şi anunţul făcut de prim-ministru şi preşedintele Parlamentului privind crearea unui grup de lucru în Legislativ pentru analiza prevederilor care reglementează restricţiile în perioada electorală.

Secretarul general Jagland a confirmat disponibilitatea Consiliul Europei de a oferi expertiză juridică şi a împărtăşi bunele practici ale CoE în acest domeniu, transmite IPN cu referire la un comunicat guvernamental de presă.

În cadrul discuţiilor, pe care le-au avut la Strasbourg, cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii privind evoluţiile politice din Republica Moldova şi dialogul dintre Republica Moldova şi Consiliul Europei. În particular, Pavel Filip şi Thorbjørn Jagland au analizat realizările după primul an de implementare a Planului de acţiuni al Consiliului Europei (CoE) pentru Republica Moldova 2017-2020, lansat oficial la Chişinău, la 30 mai 2017. În special, s-a vorbit despre proiectele privind prevenirea şi combaterea discriminării, controlul asupra corupţiei prin prevenirea actelor de corupţie şi aplicarea legii, promovarea libertăţii mass-media şi a pluralismului de opinii şi a sistemului de justiţie penală. Un subiect aparte al discuţiilor l-a constituit reforma sistemului electoral.

Secretarul General Thorbjørn Jagland a reiterat sprijinul acordat Republicii Moldova din partea Consiliului Europei şi necesitatea intensificării eforturilor de reformare a sectorului justiţiei, cu accent pe independenţa, imparţialitatea şi integritatea magistraţilor, combaterea spălării banilor şi a corupţiei, garantarea proceselor electorale libere şi corecte, se mai spune în comunicat.
Similare
RECOMANDĂRI