POLITIC

Patru partide ar accede în parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare

post-img

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede patru formaţiuni politice. 27,1% din respondenţii unui sondaj şi-ar da votul pentru Partidul Socialiştilor, 15,7% – pentru Partidul Democrat, 7,1% – pentru Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, iar 5,8% ar vota cu Partidul Acţiune şi Solidaritate. Numărul celor indecişi depăşeşte 17%. Rezultatele sondajului, realizat de IMAS, la comanda Fundaţiei pentru o Democraţie Modernă, au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Potrivit directorului general IMAS, Doru Petruţi, se atestă o creştere a respondenţilor indecişi, în comparaţie cu un sondaj realizat în luna iunie. Pentru indecişi a fost adresată o întrebare suplimentară: „Care este partidul pe care îl simpatizaţi (oricât de puţin)?”. Astfel, partidele ar putea acumula puncte suplimentare: PSRM – 1,4%, PDM – 1,5%, PPDA – 1% şi PAS – 0,3%. Cu votul indecişilor de 0,6%, în Parlament ar accede şi Partidul Comuniştilor, însumând puţin peste 6%.

Respondenţii au fost întrebaţi cât de interesaţi sunt de alegerile parlamentare de pe 24 februarie 2019, răspunsurile fiind apreciate conform unei scale la 1 la 10, unde 1 înseamnă că alegerile parlamentare îi interesează deloc şi 10 că sunt foarte interesaţi de acest scrutin. Doru Petruţi a menţionat că gradul de interes este destul de ridicat. Note mari de 8, 9 şi 10 au dat peste 50% din respondenţi.

„Este un indicator care estimează inclusiv rata de prezenţă. Numai că jumătate din electorat îl vedem mai degrabă nehotărât cu cine să voteze. Vorbim  de o altă jumătate care totuşi are o opţiune de vot creionată, iar aceasta înseamnă că schimbările precum aţi văzut şi în alţi indicatori prezentaţi până acum fluctuaţiile şi volatilitatea poate să fie destul de ridicată. E semnul că populaţia reacţionează la agenda politicienilor, dar vedem că reacţionează şi la lipsa de agendă”, a explicat Doru Petruţi.

O altă întrebare care precedă intenţia de vot, dar care prezintă un tablou diferit este: „Care dintre partidele sau formaţiunile politice poate îmbunătăţi situaţia din ţara noastră?”. 23,3% au răspuns PSRM, 15,9% – PDM, 6,6% – PPDA, 5,7% – PCRM. Aceste partide sunt urmate de PAS, pentru care au optat 4,7% din intervievaţi, iar 4,3% – pentru Partidul Şor, ultimul, potrivit lui Doru Petruţi fiind o intrare în top interesantă.

Respondenţii au fost întrebaţi care sunt motivele principale pentru care aleg să voteze cu un partid sau altul. În mare parte, intervievaţii au menţionat că le plac temele pe care acest partid încearcă să le rezolve, le plac valorile pe care le promovează, le place echipa sau politicienii din partid.

Solicitaţi să dea note activităţii politicienilor, în top este preşedintele Igor Dodon. Acesta este urmat de Pavel Filip, Vladimir Voronin, Ilan Şor, Vlad Plahotniuc, Irina Vlah etc.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1475 de respondenţi din 114 de localităţi, cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 20 octombrie-9 noiembrie curent, scrie IPN.