Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PAS va contesta la Curtea Constituţională trei iniţiative legislative ale Guvernului Chicu

Partidul Acţiune şi Solidaritate va contesta la Curtea Constituţională trei iniţiative legislative ale Guvernului Chicu care nu au legătură cu situaţia epidemiologică din Republica Moldova. Ar fi vorba despre taxe locale, accize la magazinele Duty Free şi amânarea implementării legii care previne accesului minorilor la produsele din tutun. Întregul pachet de legi adoptat de Guvern urmează să intre în vigoare de mâine.

Legea care prevede interzicerea accesului minorilor la produsele din tutun a fost promovată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţi. Guvernul de la Chişinău a decis să o amâne cu un an.

„Din luna mai urma să fie interzisă comercializarea produselor cu tutun expuse vizibil cu alte cuvinte nu mai puteai să vezi produsele ci le alegeai dintr-o listă aceasta este o măsură pe larg promovata de OMS pentru a reduce consumul.  Ceea ce evident s.a facut la presiunile industriei tutunului care are prieteni în Parlament”, a spus DAN PERCIUN deputat PAS.
 
„Nu este clar până ce cu situaţia accizelor la duty free MUSCĂ, ceea ce este neplăcut e că s-a discutat fără discuţii publice s-a bpgat aşa sub masă şi nici nu este în nota informativă, doar este în lege nu este în nota informativă”, A DECLARAT VEACESLAV IONIŢĂ, expert IDIS VIITORUL.

Un alt proiect ce va fi contestat de PAS la Curtea Constituţională prevede anularea şi modificarea mai multor taxe locale privind extracţia de minereu. Potrivit experţilor, acest lucru ar avea un impact negativ asupra bugetului.

„Fără consultarea autorităţilor publice locale să modifici taxele locale nu corespunde spiritului Cărţii Europene ale autonomiei locale. Un şir întreg te taxe au fost modificate cu un impact negativ asupra bugetului la acesat etapă estea foarte greu să etimamă suma cu cât deaorece ele sunt taxe locale. Posibilităţile localităţilor au fost limitate”, a precizat VEACESLAV IONIŢĂ, expert IDIS VIITORUL.
 
„Dacă înainte se impozita 6-7 procente din valoare mărfii extrase acum se va inpozita o sumă fixă pentru fiecare tonă ceea ce înseamnă că o sa fie mult mai puţin deci în loc să acumulăm bani la bugetul de stat în această perioadă dificilă noi guvernul favorizează anumite secătoare”, A DECLARAT DAN PERCIUN deputat PAS.

La Curtea Constituţională va fi contestat doar pachetul de legi pentru unele măsuri de susţinere a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă. Măsurile sociale nu vor fi contestate.
 
„Pregătim o contestaţie la CC pe aceste elemente ale legii care considerăm că nu ar fi trebui să fie incluse nu este nicio urgenţă si ele ar trebui să fie votate conform provederilor parlamentare”, a spus DAN PERCIUN.
 
Similare
RECOMANDĂRI