Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PAS propune testarea în masă a populaţiei, dublarea salariilor medicilor şi crearea unei comisii ce să investigheze cum a fost gestionată criza COVID-19

Testarea în masă a populaţiei, dublarea salariilor medicilor şi crearea unei comisii parlamentare care să investigheze cum a fost gestionată criza Covid-19 pe teritoriul Republicii Moldova. Sunt propunerile Partidului Acţiune şi Solidaritate pentru a face faţă unui eventual val doi de infecţii. Deputaţii PAS spun că pentru dublarea salariilor medicilor pot fi folosite fondurile din tranşa a doua din asistenţă macrofinanciară promisă de Uniunea Europeană, dacă Republica Moldova îşi respectă toate angajamentele asumate în faţa partenerilor externi.

Deputaţii PAS spune că pentru pregăti societatea şi sistemul medical din Republica Moldova de un eventual val doi de infectări, este necesară crearea unei comisii pe platforma parlamentară, care să identifice greşelile comise în trecut şi să vină cu recomandări pentru a îmbunătăţi situaţia din sistemul medical. 

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Avem un şir lung de întrebări, avem multe lucruri care trebuie clarificate, vrem să înţelegem de ce avem cel mai mare număr de personal medical infectat, de ce am ajuns să facem atât de puţine teste raportat la un milion de populaţie, comparativ cu vecinii noştri". 

De asemenea, deputaţii PAS propun dublarea salariilor medicilor, iniţiativă pentru care sunt necesare cel puţin 600 de milioane de lei. Bani ce pot fi luaţi din cele 30 de milioane de euro, ce reprezintă cea de-a doua tranşă a asistenţei macrofinanciare promise de UE. 

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Trebuie să avem acest angajament foarte serios, pe partea de dublare a salariilor, macar atât să facem noi ca societate, să venim în susţinerea lor financiar, pentru ca oamenii să nu-şi pună întrebări cu ce vin seara la copii, dar să aibă confortul financiar pentru ca să poată să continue să activeze". 

La începutul săptămânii şi preşedintele Igor Dodon a venit cu iniţiativa de a dubla salariile medicilor. Majorările urmând să fie aplicate începând cu 1 septembrie. 
Similare
RECOMANDĂRI