PAS, PPDA, PLDM şi PL, despre participarea la următoarele alegeri parlamentare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PAS, PPDA, PLDM şi PL, despre participarea la următoarele alegeri parlamentare

Candidatul pe circumscripţii va fi un motor pentru lista naţională la următoarele alegeri parlamentare. Din acest motiv, viitorul bloc electoral ACUM se va strădui să aibă candidaţi în toate circumscripţiile uninominale. Forma juridică a blocului prevede colaborarea dintre Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, însă, alte formaţiuni politice vor putea să-şi înainteze candidaţi, care vor trece filtrele blocului. Partidul Liberal Democrat şi Partidul Liberal intenţionează să se alăture blocului ACUM, însă cele două formaţiuni nu au luat o decizie finală în acest sens. Declaraţii în acest sens au fost făcute de reprezentanţii PAS, PPDA, PLDM şi PL, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, spune că în jurul datei de 30 noiembrie se va încheia procesul de formare a listei electorale a blocului ACUM şi a celor care se vor alătura lui. Alexandru Slusari susţine că marea majoritate a viitorilor candidaţi ai PPDA şi PAS au trecut deja filtrul de integritate al programului „Parlamentul curat”, realizat de organizaţii ale societăţii civile. „În funcţie de faptul când vor fi ei gata cu verdictul lor, noi vom trece la a doua etapă – evaluarea meritocraţiei”, a menţionat vicepreşedintele PPDA.

Membrul biroului permanent al Partidului Acţiune şi Solidaritate, Virgil Pîslariuc, este de părere că nu contează câte partide fac parte din blocul electoral pentru că accentul nu se pune pe cantitatea, dar pe calitatea listei electorale. „Noi nu intrăm aici de dragul partidelor. Acum este un moment crucial în istoria ţării noastre. Noi trebuie să transmitem un semnal către toate partidele, către toţi actorii politici să conştientizeze gravitatea momentului. Următoarele alegeri nu vor fi, dacă noi acum nu vom câştiga şi nu vom întoarce democraţia la ea acasă”, spune Virgil Pîslariuc.

Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, spune că formaţiunea pe care o reprezintă este gata să participe la următoarele parlamentare împreună cu blocul ACUM. „Altfel, eu cred că orice vot pierdut va fi în defavoarea noastră. Ideea principală trebuie să fie cum noi să nu permitem acestei clici să rămână la putere, să supravieţuiască. Supravieţuirea lor este, practic, finalul Republicii Moldova în formula pe care noi încă o cunoaştem astăzi”, spune politicianul. Liberal democratul nu crede că ar fi posibilă o eventuală colaborare şi cu partidele de stânga pentru a înainta un candidat comun.

Vicepreşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, spune că ideea care a fost agreată până acum este că PL şi PLDM merg cu listele lor proprii, dar decizia finală trebuie luată în cadrul forumurilor decizionale ale formaţiunilor. Potrivit lui, săptămâna viitoare urmează să mai aibă loc o şedinţă a celor patru partide unde se va cristaliza formula în care vor participa la alegeri.

Anterior, cele patru partide au anunţat că ar putea avea candidaţi comuni pe circumscripţii la alegerile parlamentare din 24 februarie.
Similare
RECOMANDĂRI