Partidele politice care vor promova femeile şi tinerii vor beneficia de suport financiar de la bugetul de stat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Partidele politice care vor promova femeile şi tinerii vor beneficia de suport financiar de la bugetul de stat

Partidele politice care vor promova femeile şi tinerii vor beneficia de suport financiar de la bugetul de stat. Mecanismul de distribuire a mijloacelor financiare destinate finanţării partidelor politice a fost modificat.

Parlamentul a aprobat, în şedinţa de astăzi, modificări ale legislaţiei cu privire la partidele politice, în  lectură finală.

Iniţiativa a fost susţinută de 68 dintre parlamentarii prezenţi şi prevede ca 40% din volumul total al alocaţiilor se va distribui partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare.

Alte 4o la sută pentru performanţele obţinute în alegerile locale generale. De 10% vor beneficia proporţional partidelor politice care vor respecta cota de cel puţin 40% candidaţi femei înaintaţi în toate circumscripţiile uninominale în alegerile parlamentare, iar de 5% – partidele cu numărul de femei alese în funcţia de deputat în Parlament pe circumscripţii uninominale.

De 5%  vor beneficia partidele politice proporţional cu tinerii aleşi efectiv în cadrul alegerilor parlamentare şi locale generale.

Totodată, cota procentuală alocată din bugetul de stat rămâne neschimbată şi nu poate depăşi 0,2% din veniturile bugetului de stat, cu excepţia veniturilor cu destinaţie specială.

O altă completare se referă la faptul că o persoană fizică, în decursul unui an bugetar, poate face donaţii în numerar partidelor politice până la 3 salarii medii pe economie stabilite pe anul respectiv. Donaţiile care depăşesc această limită se vor face exclusiv prin operaţiuni bancare.

De asemenea, este completat articolul cu privire la utilizarea alocaţiilor de la bugetul de stat cu cheltuieli pentru programe de tineret şi femei.

Potrivit autorilor, aceste norme au fost introduse pentru a crea condiţii favorabile femeilor şi tinerilor de accedere în funcţii publice, inclusiv elective şi de ai încuraja să se implice mai activ în politică.

De asemenea, promovarea femeilor şi tinerilor în politică şi instituirea unui mecanism adecvat de motivare reiese şi din angajamentele şi recomandările partenerilor şi experţilor străini. Ultimul aviz al Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR recomandă de a identifica măsuri adiţionale temporare care ar încuraja partidele politice să înainteze o reprezentare echilibrată de gen  pe circumscripţii.

Regulamentul privind finanţarea partidelor politice, inclusiv metodologia de calcul va fi aprobată de către Comisia Electorală Centrală. Noile prevederi vor fi puse în aplicare de la 1 ianuarie 2019.

În prezent,  distribuirea mijloacelor financiare destinate finanţării partidelor politice se face 50% – partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare şi alte 50% – partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile locale generale.

Similare