Parlamentul va analiza legislaţia electorală care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău
Sursa foto:noi.md Vizualizari:

Parlamentul va analiza legislaţia electorală care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău

Parlamentul va analiza, evalua şi expertiza legislaţia electorală care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău. În şedinţa de astăzi, deputaţii au aprobat o hotărâre în acest sens, cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi.

Astfel, Comisia juridică, numiri şi imunităţi va efectua o analiză amplă a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău. Expertiza se va face în conformitate cu standardele internaţionale în materie de alegeri, cu referire la premisele şi motivaţia juridică care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi, inclusiv legate de folosirea reţelelor sociale, precum şi proporţionalitatea sancţiunilor aplicate. 

Concluziile şi propunerile comisiei vor fi prezentate Parlamentului, în termen de 60 de zile. Acestea vor include propuneri de perfecţionare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării inte­grităţii procesului electoral şi consolidării drepturilor electorale ale cetăţeni­lor Republicii Moldova. 

Potrivit hotărârii, Comisia juridică, numiri şi imunităţi poate antrena în procesul de expertizare a legislaţiei specialişti din cadrul Secretariatului Parlamentului, Comisiei Electorale Centrale, reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei pu­blice locale şi centrale, de asemenea, poate apela la asistenţa experţilor inde­pendenţi din partea societăţii civile şi inclusiv a celor din străinătate. 

Amintim că la 20 mai şi 3 iunie 2018 au avut loc alegeri locale noi, inclusiv alege­rile pentru funcţia de primar general al mun. Chişinău. Instanţele de judecată au invalidat alegerile pentru funcţia de primar general al mun. Chişinău şi în baza acestor hotărâri Comisia Electorală Centrală a declarat nul acest scrutin.

Similare
RECOMANDĂRI