Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Parlamentul a modificat regulamentul de finanţare a partidelor politice

Se vor da mai mulţi bani din bugetul de stat pentru formaţiunile politice care promovează femeile şi tinerii pe listele de partid şi în circumscripţiile uninominale. Parlamentul a decis modificarea formulei de finanţare. Astfel, formaţiunile pe listele cărora se regăsesc mai multe doamne şi tineri vor primi cu 5% mai mulţi bani faţă de partidele care ignoră aceste categorii la întocmirea listelor.

Dacă până acum partidele politice obţineau din bugetul de stat bani în proporţie de 50%, în funcţie de performanţele obţinute la parlamentare şi 50% în funcţie de rezultatele obţinute la alegerile locale generale, din ianuarie 2019 distribuirea banilor va avea loc diferit.

Astfel, potrivit noii formule de calcul, 40% din volumul total al alocaţiilor se va distribui partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare. Alte 40 la sută pentru performanţele obţinute în alegerile locale generale. 10% vor fi distribuite formaţiunilor care promovează femeile şi tinerii, câte 5% pentru fiecare categorie. Alte 10% vor ajunge la formaţiunile care respectă cota de 40% femeie pe circumscripţie uninominală.
 
În prezent, pentru finanţarea partidelor politice din bugetul de stat, sunt alocate fonduri în valoare de 0,2% din totalul bugetului pentru anul respectiv.
Similare