Parlamentul a extins lista legilor care, până la finele anului curent, vor fi supuse analizei ex-post
Sursa foto:parlament.md Vizualizari:

Parlamentul a extins lista legilor care, până la finele anului curent, vor fi supuse analizei ex-post

Parlamentul a extins lista actelor legislative care, până la finele anului curent, vor fi supuse analizei ex-post de impact şi ex-post juridice.

Biroul permanent al Parlamentului a decis modificarea Planului de evaluare a actelor normative pentru anul 2021.

Astfel, suplimentar la actele incluse în plan anterior, vor fi supuse analizei ex-post Codul serviciilor media audiovizuale, Legea cu privire la supravegherea de stat a sănătăţii publice, Legea cu privire la serviciile sociale şi Legea cu privire la activitatea poliţiei şi statutul poliţistului.

Planul de evaluare a actelor normative pentru anul 2021 conţine, în total, peste 40 de legi. Rapoartele privind evaluarea ex-post a legilor se publică pe site-ul Parlamentului. Acestea conţin, de regulă, analiza datelor colectate, informaţii privind scopurile nerealizate, concluzii şi recomandări.

De exemplu, cel mai recent raport, privind evaluarea ex-post juridică a Legii privind controlul tutunului, arată că, datorită majorării accizelor la produsele de tutun, s-a diminuat consumul acestora şi, concomitent cu majorarea preţului minim de comercializare cu amănuntul, au fost încasate la bugetul de stat suplimentar  300 de milioane de lei.  

Controlul asupra executării legii, determinarea eficienţei acţiunii legii revin, de regulă, comisiei permanente de profil asistate de Direcţia juridică a Secretariatului Parlamentului.

Evaluarea ex-post privind implementarea actelor legislative reprezintă unul din instrumentele de realizare a controlului parlamentar, fiind de altfel şi o prioritate a Legislativului.

Similare
RECOMANDĂRI