POLITIC

Parlamentul a aprobat 900 de legi şi 327 de hotărâri în actualul mandat

post-img

Actuala legislatură a Parlamentului s-a întrunit, în cei patru ani de mandat, în 173 de şedinţe, deputaţii aprobând 900 de legi şi 327 de hotărâri. Preşedintele legislativului, Andrian Candu, menţionează că puteau fi făcute mai multe acţiuni în sectorul justiţiei, iar cel mai mare regret ţine de tentativa eşuată de a introduce în Constituţie vectorul european – în calitate de cale de dezvoltare a Republicii Moldova. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă de bilanţ al activităţii Parlamentului de legislatura a XX-a.

„În primul rând, cea mai mare nereuşită este faptul că nu am dus la bun sfârşit unele acţiuni pe reforma justiţiei. Aici mă refer, în mod special, la modificarea Constituţiei, tot ceea ce înseamnă Consiliul Superior al Magistraturii, numirea judecătorilor şi tot restul. Deşi s-au făcut acţiuni, există o legislaţie bună în acest domeniu, dar încă se puteau face mai multe”, spune Andrian Candu.

„Un mare regret ţine de faptul că nu am reuşit să convingem colegii din partidul Liberal Democrat şi Partidul Liberal, totuşi să votăm modificarea Constituţiei şi să introducem integrarea europeană ca şi viziune şi cale de dezvoltare a Republicii Moldova. Şi acesta este un regret. Am fi putut facem mai multe. Poate am avut abilităţi mai slabe din punctul ăsta de vedere şi în această perioadă în discuţiile cu colegii din fracţiunea PLDM şi PL. Poate trebuia să găsim alte argumente, suplimentare ca să-i convingem”, a mai spus preşedintele Parlamentului.

Andrian Candu a menţionat printre principalele reforme pe cea a Procuraturii, a sistemului electoral, a sectorului financiar-bancar. Au fost trecute în revistă şi îmbunătăţirea climatului investiţional şi a mediului de afaceri, reforma raportărilor financiare, adoptarea pachetului de integritate şi combaterea corupţiei etc.

Preşedintele Parlamentului s-a referit şi la relaţiile externe dezvoltate în cei patru ani de mandat, menţionând dezvoltarea unui parteneriat fără precedent cu Statele Unite ale Americii şi promovarea a două rezoluţii în susţinerea Republicii Moldova în Congresul şi Senatul SUA. Diplomaţia parlamentară s-a concretizat şi printr-un parteneriat puternic între Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

Actuala legislatură a Parlamentului a abordat sistemic controlul parlamentar. În premieră, Parlamentul a adoptat metodologia şi a început să implementeze analiza ex-ante şi evaluarea ex-post a legilor adoptate. Totodată, în cei patru ani de activitate, legislativul a organizat un număr record de audieri şi consultări în comisii, desfăşurând numeroase campanii de informare şi colaborând cu societatea civilă în îmbunătăţirea legislaţiei.