POLITIC

Parlamentarii au plecat în vacanţă cu restanţe. Ei au lăsat baltă un important proiect ce prevedere modificarea Codului Electoral

Parlamentarii au plecat în vacanţă cu o mare restanţă. Ei au lăsat baltă un important proiect ce prevedere modificarea Codului Electoral, la care a constatat abateri chiar şi Curtea Constituţională. Atât guvernarea cât şi opoziţia au propus o serie de amendamente, însă nu au mai găsit un consens. Actul urmează să fie trimis, pentru o expertiză internaţională, la Comisia de la Veneţia.

Transportarea organizată şi contra plată a alegătorilor, utilizarea resurselor administrative, implicarea bisericii în campania electorală, soluţionarea contestanţiilor şi reglementarea domeniului audiovizual. Acestea sunt principalele probleme care ar trebui să dispară o dată cu modificarea legislaţiei. Experţii de la Promo-LEX susţin că aceasta e partea bună a pachetului de legi, însă dacă întoarcem foaia găsim cu totul altceva. 

PAVEL POSTICĂ, director de programe Promo-LEX: "Dar partea proastă este că nu pentru fiecare dintre ele sunt oferite definiţii exacte. Asta va duce la aceea că vom avea sancţiuni dar nu vom putea să le aplicăm în practică pentru că autorităţile executive, poliţia, CA, CEC, etc. Nu vor avea definiţiile necesare şi va rămâne cumva la discreţia persoanei care ia decizia – este asta transportarea organizată a alegătorilor sau nu este".

De fapt, toate aceste modificări trebuiau făcute după scrutinul prezidenţial din 2016, atunci când Înalta Curte a ridicat Parlamentului şase probleme. La patru ani distanţă, deputaţii s-au apucat de lucru. Amendamentele cerute au fost introduse în proiectul de lege, doar că nu au mai fost votate în a doua lectură. Opoziţia şi puterea nu au putut găsit un numitor comun.  

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "Noi eram gata să discutăm cu cei din majoritatea parlamentară ca să promovăm acele modificări care sunt benefice pentru un scrutin liber şi corect. Nu s-a întâmplat lucru ăsta. Au fost multe amendamente de la societatea civilă şi toate au fost respinse fără nici un argument. Eu cred că la modul real este să se revină într-o sesiune extraordinară şi atunci noi vom mai înainta amendamente"

CORNELIU FURCULIŢĂ, deputat PSRM: "Discuţii în jur la ora votării, intervalul de votare şi mai erau propuneri ca să fie 2 zile de votare. Acestea erau temele cele mai aprinse care provocau neînţelegeri în parlament. Ok, noi am spus că referitor la ora votării suntem de acord să rămână cea precedentă. Nu era un consens larg. Un altfel de proiect ar fi necesar să fie susţinut de majoritatea componentelor parlamentului şi pentru aia s-a decis să fie supus unei expertize internaţionale".

Abia la emiterea unui verdict de către Comisia de la Veneţia, autorităţile de la Chişinău vor decide şi când vor reveni în Parlament pentru a vota actul normativ. E posibil ca acest lucru să se întâmple tocmai în sesiunea de toamnă-iarnă. Însă experţii vorbesc despre un mare risc. 

PAVEL POSTICĂ, director de programe Promo-LEX: "Eu cred că asta este un scenariu foarte prost în special pentru CEC, dar şi pentru concurenţii electorali şi alegători. Nimeni nu poate şti care vor fi regulile de joc. Asta e partea proastă a monedei. Noi deja vom fi în campanie, în loc să organizeze alegerile ei vor trebui să lucreze la aspectele de cadru normativ aşa încât să nu încalce legea".

Atât experţii cât şi deputaţii vorbesc şi despre o a treia variantă. Ar fi şi cea mai simplă pentru că presupune renunţarea la modificările Codului Electoral. Asta ar însemna că scrutinul prezidenţial din 1 noiembrie se va desfăşura după aceleaşi reguli de joc, adică în baza unei legislaţii electorale învechite şi permisive la nereguli.