POLITIC

Păreri împărţite privind posibile alegeri anticipate. Dacă vor avea loc, cine are mai mari şanse de câştig?

post-img

Păreri împărţite privind posibile alegeri anticipate care ar putea fi organizate în acest an. Unii comentatori consideră că, dacă vor avea loc, vor fi organizate odată cu alegerile locale şi acest lucru va politiza foarte mult scrutinul local, iar alţii cred că nu vor avea loc pentru că s-ar contura deja o posibilă alianţă de guvernare.

Jurnalistul Oleg Cosîh consideră că în cazul unor alegeri anticipate, nu crede că vor fi învingători sau perdanţi categorici. Cel mai probabil, tabloul va fi aproximativ ca şi după alegerile din 24 februarie. „Schimbări radicale pe tărâmul politic nu vom vedea. Noi vedem trendurile partidelor politice, preferinţele oamenilor”, a menţionat jurnalistul. În opinia lui, potenţialele alegeri anticipate vor încetini realizarea proiectelor de care are nevoie ţara.

Analistul politic Anatol Ţăranu este de părere că alegerile anticipate, la această etapă, constituie opţiunea cea mai puţin probabilă. În condiţiile actuale, spune Anatol Ţăranu, va exista o guvernare de stânga şi problema cea mai mare constă în cât de mult va ceda din cursul european Partidul Democrat în favoarea socialiştilor ca să obţină guvernarea. „Acesta e preţul pe care o să-l plătim noi toţi pentru refuzul blocului ACUM să participe la formarea guvernării”, consideră comentatorul. În opinia lui, dacă vor avea loc, totuşi, anticipate, cei mai dezinteresaţi sunt blocul acum şi PSRM, iar cei mai liniştiţi din această perspectivă sunt democraţii.

Jurnalistul Ion Mischevca consideră alegerile anticipate ca o loterie. „Din punctul meu de vedere, cineva joacă „Ruleta rusească” şi se joacă cu focul pentru că la alegerile anticipate din 2001 au venit la putere comuniştii, iar la cele din 2009 – pro-europenii. Aici nu se ştie cine va veni la guvernare şi va acumula mai multe mandate”, a declarat Ion Mischevca la emisiunea „Replica” de la postul de televiziune Prime TV.

Jurnalistul Constantin Olteanu susţine că orice partid politic nu poate să pretindă mai mult decât atât cât i-a oferit alegătorul. Şi în funcţie de numărul de mandate, partidul poate pretinde la o parte din guvernare sau la funcţii. În opinia lui, dacă alegerile anticipate vor avea loc odată cu cele locale, atunci vor schimba natura şi natura scrutinului local. „De obicei, alegerile locale sunt mai personalizate, cei dintr-o anumită primărie nu prea se uită ce se întâmplă în altă parte. Dacă însă se vor suprapune scrutinele, atunci localele vor fi extrem de politizate, partidele vor fi mult mai prezente în sate, iar factorul politic va fi mult mai sălbatic impus cetăţeanului”, susţine Constantin Olteanu.