Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opoziţia vrea demiterea Guvernului Chicu. Ce spun analiştii politici

Unii analişti politici de la Chişinău cred că guvernul condus de Ion Chicu are zile numerate. Plecările din Partidul Democrat şubrezesc alianţa parlamentară iar o moţiune de cenzură poate avea, în curând, şanse mari să fie votată. Experţii susţin că din această ecuaţie politică nu trebuie subapreciat Partidul Democrat, de care poate depinde, până la urmă, soarta Executivului.

Majoritatea parlamentară, formată din socialişti şi democraţi în toamna anului trecut, s-a cam subţiat şi le oferă celor din opoziţie şanse de a înainta o moţiune de cenzură.

„Opoziţiei nu ii ajung vreo 5 voturi, vreo 5 deputaţi încă nu s-au hotărât dacă votează sau nu votează demiterea acestui Guvern. Totul va depinde de partidul democrat, PD care a declarat că merge până la capăt împreună cu socialiştii nu se ştie până la care capăt dar asta a declarat Pavel Filip”, a spus NICOLAE NEGRU, editorialist, analist politic.

„Dacă guvernul Chicu va pierde această majoritate parlamentară, dar cred că sunt şanse pentru că lucrurile in interiorul partidului democrat nici pe departe nu s-au domolit. Ulterior mai ales dacă efectele  crizei pandemice vor lua amploare se vor crea toate premisele ca Guvernul Chicu să cadă”, a declarat ION TĂBÂRŢĂ, analist politic.

Analiştii susţin că opoziţia parlamentară este foarte divizată, iar căderea Guvernului ar fi cea mai uşoară lovitură. Mai greu va fi crearea unui nou cabinet de miniştri.

„Formarea noului Guvern ar trebui să înceapă de la faptul că să nu aveam o demitere de dragul demiterii. Dacă până la urmă opoziţia parlamentară va merge la acest exerciţiu de demitere a guvernului acest exerciţiu ar trebui să aibă o finalitate logică prin instruirea unui alt guvern pentru că dacă va cădea Guvernul şi nu vom avea un nou Guvern şi va rămâne actualul care va avea atribuţii restrânse fapt ce va face staţia Republicii şi mai vulnerabilă”, a spus ION TĂBÂRŢĂ, analist politic.

„E complicat într-adevăr, dar eu cred că soluţia ar fi ca acest Guvern care vor ei să îl conceapă să fie intra-devăr unul tehnocrat cu un premier din afara poticii şi eu cred că că pot fi găsiţi asemenea candidaţi”, a declarat NICOLAE NEGRU editorialist, analist politic.

Nicolae Negru atenţionează opoziţia că ar trebui să se grăbească. În toamna sunt alegerile prezidenţiale, iar până atunci situaţia trebuie să fie clară. Altfel s-ar pierde şansa de a instaura un nou Guvern.  

„Până la sfârşitul verii, iată începe vara cred că vreo lună două au la dispoziţie opoziţia  ca să dea jos acest Guvern”, a spus NICOLAE NEGRU editorialist, analist politic.

Ieri, reprezentanţii PAS, PPDA, ai Partidului Şor şi cei din grupul Pro Moldova au anunţat despre intenţia de a debarca actualul Executiv dar au recunoscut că nu au încă suficiente voturi în Parlament.
 
Similare
RECOMANDĂRI