POLITIC

Opoziţia trage un semnal de alarmă în legătură cu posibilitatea fraudării alegerilor prezidenţiale din noiembrie

Opoziţia trage un semnal de alarmă în legătură cu posibilitatea fraudării alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Deputatul Iurie Reniţă spune că guvernarea ar pregăti deschiderea unui număr mai mare de secţii de vot în Federaţia Rusă, faţă de unele state europene, iar acest lucru s-ar face pe baza înregistrărilor prealabile în scris. De cealaltă parte, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale spun că aceste cereri sunt minuţios verificate, inclusiv din perspectiva semnăturii olografe.

La emisiunea Punctul pe Azi, de la TVR MOLDOVA, deputatul Iurie Reniţă şi-a manifestat îngrijorarea că guvernarea ar fi început deja fraudarea alegerilor din noiembrie, prin intermediul înregistrării prealabile a cetăţenilor din diaspora. Asta se întâmplă în contextul în care la Comisia Electorală Centrală au fost depuse mai multe cereri scrise, prin care cetăţeni ai Republici Moldova cereau deschiderea unor secţii de vot în Federaţia Rusă. 

IURIE RENIŢĂ, deputat, Platforma DA: "M-a îngrijorat că am văzut colegii au prezentat cereri de persoane care se află în Federaţia Rusă, dar nu sunt prezente în Republica Moldova. aici e motivul de îngrijorare majoră. şi pot fi fraudate alegerile cu persoane pe care nu le mai verifică nimeni. Niciun partid politic nu va avea posibilitatea să-şi trimită reprezentanţi la Habarovsc sau nu ştiu pe unde".

De cealaltă parte, reprezentanţii CEC spun că temerile privind fraudarea alegerilor sunt neîntemeiate pentru că fiecare cerere privind deschiderea secţii de vot în străinătate este atent examinată. 

MAXIM LEBEDINSCHI, secretar general, Comisia Electorală Centrală: "Spre deosebire de înregistarea prealabilă în formă electronică care doar vine printr-o poştă electronică, pentru înregistrarea pe suport de hârtie se cere inclusiv semnătura olografă a persoanei, introducem în sistemul CEC si verificam dacă o asemenea persoană există, dacă actul de identitate indicat corespunde cu cel din baza de date, să nu avem o tentativă de înregistrare multiplă sau artificială".  

Potrivit legislaţiei electorale, decizia privind deschiderea secţiilor de votare în străinătate este luată de ministerul de Externe, având la bază statisticile oficiale, numărul alegătorilor participanţi la scrutinele anterioare şi numărul înregistrărilor prealabile.