Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opoziţia parlamentară critică măsurile de urgenţă propuse de către Guvernul Chicu

Opoziţia parlamentară din Republica Moldova critică măsurile de urgenţă propuse de către Guvernul Chicu şi vine cu alte initiative. Deputaţi spun că aşteptările oamenilor ţin de mărirea salariilor cadrelor medicale şi introducerea unor reglementări clare privind modificările fiscal. Acestea nu au acum un mecanism precis şi ar provoca confuzii în societate.

Deputaţii PAS susţin că sunt nedumeriţi pentru că unele măsuri aprobate de Guvern nu ar avea legătură cu situaţia de urgenţă. Ei spun că acum sunt necesare noi achiziţii de echipamente medicale şi redirecţionarea banilor către sistemul medical. Au stârnit nedumerire prevederile privind magazinele duty-free şi industria tutunului.

„Mesajul nostru constant rămâna ca Guvernul să se dezică de acele achiziţii care nu au nicio treaba cu pandemia, reparaţii, achiziţii de automobile, sunt şi alte licitaţii care nu au nicio relevanţă cu situaţia în care ne aflăm”, a spus  IGOR GROSU, deputat PAS.

„În primul rând să majoreze salariile pentru personalul medical ceea ce s+a întreprins până acum este insuficient. Dacă vrem să oprim rata îmbolnăvirii personalului medical trebuie să evitam situaţiile în care medicii nu vor mai vrea să iasă la lucru din cauza salarizării din cauza condiţiilor  de muncă din cauza că medicii singur ăşi asigură transportul ca să ajungă la lucru”, a precizat DAN PERCIUN, deputat PAS.

Fostul ministrul al Finanţelor, Natalia Gavriliţă, a venit şi ea astăzi în Parlament alături de deputaţii PAS. Ea propune alte soluţii pe lângă cele adoptate de guvern.

„Printre cele mai urgente acţiuni pe care le solicităm este subvengşionarea din partea statului a şomajului tehnic. Am propus anterior un set întreg de propuneri inclusiv acordarea unor credite la dobânda 0  de asemenea creşterea fondului de garantare a creditelor”, a declarat NATALIA GAVRILIŢĂ, fostul ministru al Finanţelor.

Chiar dacă nu au au fost de acord cu instaurarea stării de urgenţă, reprezentantii Platformei DA susţin că au venit cu propuneri legislative pentru această perioadă de criză dar nu au fost ascultaţi. Ei atenţionează guvernarea şi spun că dacă nu vor lua în vizor şi propunerile lor, problemele sociale vor căpăta o amploare şi mai mare.

„După ce ţara va depăşi pandemia va deveni un cimitir economic, adică mai devreme sau mai târziu pandemia va fi depăşită dar cum va supraveâui R. Moldova sub aspectul social economic rămâne o mare mare întrebare şi regret că în loc să fie discutate toate aceste aspecte cu societatea şi opoziţia parlamentară deciziile se iau de un cerc îngust de oameni”, a spus ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA.

Pachetul de măsuri anticriză adoptat de Guvernul Republicii Moldova prevede printre altele reducerea TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa sau majorarea unor alocaţii sociale.
 
Similare
RECOMANDĂRI