Opinii: Prin politica „paşilor mici” se creează un stat dincolo de Nistru
Sursa foto:National Geographic Vizualizari:

Opinii: Prin politica „paşilor mici” se creează un stat dincolo de Nistru

Autorităţile Republicii Moldova au cedat enorm în relaţia lor cu administraţia transnistreană, iar această politică a „paşilor mici”, practic, creează un stat de facto dincolo de Nistru. În acest caz, ar putea dispărea interesul locuitorilor din regiunea transnistreană să se integreze în Republica Moldova. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Forum” de la postul de televiziune Vocea Basarabiei, transmite IPN.

Deputatul Platformei DA, blocul ACUM Iurie Reniţă spune că documentul de referinţă de la care trebuie să pornească autorităţile Republicii Moldova în relaţia sa cu regiunea transnistreană este Legea cu privire la statutul Transnistriei din anul 2005. În opinia lui, autorităţile de la Chişinău au cedat enorm în relaţia cu administraţia transnistreană.

„Evident, dacă porneşti dialogul, trebuie să-l menţii – un dialog cu demnitate, în interesul tău naţional. Lipsa unor politici consecvente, a unor abordări serioase şi responsabile ne-a condus acolo, sub pretextul că poate cumva îi îmbunăm, poate vom deveni mai atractivi. Nu e cazul şi situaţia în care noi ar trebui să avansăm”, a afirmat Iurie Reniţă.

Parlamentarul susţine că în înţelegerea tehnică pe care au semnat-o blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor era stipulat clar că subiectele sensibile cum ar fi reglementarea transnistreană nu vor fi abordate niciodată, deoarece nu fac obiectul de acţiune a acestei majorităţi parlamentare. Potrivit deputatului, era clar de la bun început că PSRM şi preşedintele Igor Dodon nu vor respecta aceste prevederi.

Editorialistul Nicolae Negru consideră că prin această politică a „paşilor mici”, pe care o implementează guvernarea în raport cu regiunea transnistreană, autorităţile le fac un stat „separatiştilor”.

„Un stat înainte de a decide ce statut o să aibă ei. Rămâne pe urmă numai să le punem o pălărie. Aceste împuterniciri care li se dau cum ar fi circulaţia în Europa, numere speciale, permise de conducere - în felul acesta noi putem să ne trezim într-o zi că prin toţi aceşti „paşi mici” am construit un stat acolo care este de facto şi rămâne numai să-l formalizăm”, a declarat Nicolae Negru.

În ultimii ani, autorităţile Republicii Moldova le-au acordat mai multe facilităţi cetăţenilor care trăiesc dincolo de râul Nistru şi anume le-a fost acordată posibilitatea de a călători în Uniunea Europeană în baza unor numere speciale de înmatriculare a maşinilor, au fost recunoscute diplomele de studii de la unele instituţii de învăţământ din Transnistria, etc.

Similare
RECOMANDĂRI