Opinii: Au loc negocieri neoficiale, nu vor avea loc alegeri anticipate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinii: Au loc negocieri neoficiale, nu vor avea loc alegeri anticipate

Posibil că, pentru formarea unei noi coaliţii de guvernare, actualmente există negocieri între unele forţe politice, doar că acestea se poartă la nivel neoficial. Cel mai degrabă înţelegere în acest sens există între Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat care ar putea să se soldeze cu un Guvern minoritar socialist. Opiniile au fost formulate la emisiunea „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chişinău.

Expertul IDIS „Viitorul” Ion Tăbârţă consideră că nu vor exista alegeri parlamentare anticipate. Potrivit lui, negocierile se poartă pe două paliere: oficial şi neoficial. La nivel oficial au loc nişte discuţii, tatonări de teren. În acest caz Partidul Democrat a făcut un pas în spate şi a lăsat ACUM şi PSRM să discute. „Şi noi am văzut că de câte ori blocul ACUM parcă dădea anumite semne că ar ceda din acel program iniţial, socialiştii permanent veneau cu sporirea listei de solicitări şi orice mesaj al ACUM era torpilat într-un fel sau altul de PSRM”, a afirmat expertul. Totodată, Ion Tăbârţă este de părere că nu va exista o coaliţie deschisă între PSRM şi PDM, dar nici nu se va merge pe scenariul din anul 2016, legat de transfugi.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu nu exclude că la nivel neoficial au loc negocieri pe marginea formării unei alianţe de guvernare. Potrivit lui, schema ar fi doar una: Igor Dodon va anunţa candidatura primului ministru, democraţii o vor vota şi va exista un Guvern minoritar socialist. „Şi atunci socialiştii vor ieşi şi vor spune: „Noi am spus că nu vrem alianţă cu PDM, dar ei dacă au votat, noi ce să facem? Ne-au votat candidatul nostru şi avem Guvern minoritar”. Şi vor încerca într-o astfel de combinaţie să guverneze”, spune Vitalie Călugăreanu.

Jurnalistul Vasile Botnaru presupune că în această situaţie va fi adusă o figură care „va lăsa pe toţi mască”. În opinia lui, democraţii ar merge pe un asemenea scenariu pentru a nu cheltui bani într-o nouă campanie electorală. „Dacă ei merg la anticipate, iar trebuie să facă o cheltuială şi nu se ştie cu ce scor pentru că s-a mai ştirbit din reputaţia bună”, menţionează Vasile Botnaru.
Similare
RECOMANDĂRI