Opinie: Un Guvern susţinut de PSRM şi PDM va fi instituit până la sfârşit de an
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Un Guvern susţinut de PSRM şi PDM va fi instituit până la sfârşit de an

Cel mai probabil timp de o lună, cel mult până la anul nou, va fi instituit un nou Guvern, susţinut de Partidul Socialiştilor şi de Partidul Democrat. Pentru funcţia de prim-ministru, în calitate de candidatură de compromis vehiculată deja, ar putea fi propus fostul ministru al finanţelor, actualul consilier prezidenţial Ion Chicu. De această părere este comentatorul politic Ion Tăbârţă.

Solicitat de IPN, Ion Tăbârţă a declarat că vor urma negocieri între fracţiuni, la care, cel mai probabil, deputaţii din blocul ACUM nu se vor prezenta. De asemenea, vor avea loc discuţii între fracţiuni şi şeful statului. Ca urmare, va fi propusă o candidatură pentru funcţia de premier, susţinută de PSRM şi PDM şi un executiv cu miniştri socialişti şi democraţi. O altă posibilă formă ar putea fi Guvernul minoritar, sprijinit de PDM.

Potrivit comentatorului politic, astfel se revine la situaţia de la sfârşitul lunii mai 2019, când urma să fie bătut în cuie un astfel de Guvern şi tot atunci se vehicula numele lui Ion Chicu pentru funcţia de premier. Atunci s-au opus partenerii de dezvoltare, în mod special Federaţia Rusă, care înţelegea că prezenţa lui Vlad Plahotniuc în ţară, lu le va asigura socialiştilor, în frunte cu Igor Dodon, decât un rol formal. Acum însă, când Vlad Plahotniuc nu este în ţară, se mizează pe faptul că puterea socialiştilor este una reală. Totuşi, nu poate fi exclusă în totalitate influenţa lui Plahotniuc, care, deşi este peste hotare, are anumite pârghii de influenţă.

Ion Tăbârţă mai crede că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament a fost stabilit din timp, iar asumarea de răspundere sau aspectele de neconstituţionalitate invocate sunt mai mult pretexte. Faptul că asupra acestei situaţii s-a convenit din timp denotă şi faptul că nu în zadar preşedintele Igor Dodon lansa în ultima perioadă la adresa Guvernului declaraţii mai puţin elegante în anumite situaţii. Pe lângă faptul că astfel se puneau presiuni asupra executivului, acest fapt denotă şi că, între timp, în culise aveau loc discuţii cu alţi actori, care nu neapărat erau colegi de guvernare.

În opinia sa, Blocul ACUM a fost folosit în calitate de instrument temporar pentru a-l înlătura pe Vlad Plahotniuc, iar când socialiştii s-au mai întărit pe poziţii, la fel şi preşedintele, deja au început discuţiile în culise. Şi era clar că această coaliţie era atipică şi toţi se întrebau când va fi acel moment când se va rupe. Comentatorul politic mai spune că acel moment s-a întins un pic în contextul alegerilor locale, pentru că dacă această cădere de Guvern era să fie înainte de 3 noiembrie, candidatul socialiştilor Ion Ceban nu ar fi câştigat scrutinul în Chişinău.
Similare
RECOMANDĂRI