Opinie: Ucraina şi-a schimbat optica în ceea ce priveşte conflictele îngheţate, în urma anexării Crimeei de către Rusia şi a conflictului din Donbas
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Ucraina şi-a schimbat optica în ceea ce priveşte conflictele îngheţate, în urma anexării Crimeei de către Rusia şi a conflictului din Donbas

Anexarea Crimeei de către Rusia şi războiul din Donbas au schimbat atitudinea Ucrainei faţă de conflictele îngheţate, în special cel din regiunea transnistreană. Este opinia invitaţilor emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Politologul Victor Juc a declarat că, de-a lungul timpului, nu au fost cele mai fructuoase relaţii între Chişinău şi Kiev. „După 2014, odată cu anexarea Crimeei de către Rusia şi conflictul din Donbas, partea ucraineană şi-a modificat optica şi a înţeles cât de periculos este un conflict îngheţat şi cum trebuie de negociat”, a mai menţionat Juc.

Potrivit expertului în securitate Rosian Vasiloi, un subiect sensibil pentru autorităţile de la Chişinău este supravegherea frontierei de est. „Primele acorduri cu Ucraina în privinţa securităţii de stat au fost semnate abia în 1997. Mai nou, vedem o deblocare pe această dimensiune care permite Republicii Moldova să implementeze conceptul de control comun la frontieră cel puţin încă pentru două puncte de trecere”, susţine expertul. 

Expertul în comunicare Valentin Balan crede că, după 2015, ucrainenii au început a avea o altă percepţie faţă de conflictul transnistrean, după ce s-au confruntat cu aceeaşi problemă în estul ţării lor.
Similare