POLITIC

Opinie. Ucraina nu va renunţa uşor la construcţia celor şase hidrocentrale pe Nistru

post-img

Chiar dacă încă din luna aprilie orice fel de acţiuni cu privire la construcţia celor şase hidrocentrale pe fluviul Nistru au fost stopate, experţii din domeniu consideră că autorităţile din Ucraina nu vor renunţa la intenţiile lor. Reprezentanţii mediului academic şi ONG-iştii din domeniu, care se opun construcţiei hidrocentralelor, sunt de părere că această chestiune trebuie să fie în atenţia noii guvernări de la Chişinău.

Directorul executiv al Asociaţiei Internaţionale a Păstrătorilor Râului Eco-Tiras, Ilia Trombiţki, a declarat că partea ucraineană a spus că deocamdată sistează intenţiile de a construi cele şase hidrocentrale, însă insistă că este nevoie de o evaluare aprofundată a perspectivei construcţiei. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă, organizată după un seminar care a întrunit la Chişinău experţi din R. Moldova şi din Ucraina. În opinia lui Trombiţki, partea ucraineană nu s-a dezis de ideea de a edifica acele hidrocentrale.

„Noi avem nevoie de democraţie şi, Slavă Domnului, situaţia acum este mai bună în R. Moldova. Sper că şi în Ucraina va fi mai bună. Şi în aceste condiţii de democraţie sper că deciziile vor fi luate mai democratic, cu implicarea tututor în discuţii publice”, a mai spus Ilia Trombiţki.

Elena Zubcov, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, la fel, este de părere că partea ucraineană nu va renunţa la construcţia celor şase hidrocentrale. Dacă se va întâmpla aşa, există riscul să rămânem fără Nistru, respectiv, fără apă. Şi aceasta în condiţiile în care Nistrul şi aşa suferă, iar cantitatea de apă este redusă. Edificarea hidrocentralelor va scădea şi mai mult nivelul râului. „Eu cred că problema trebuie rezolvată la nivel politic, pentru că ecologiştii deja au înţeles acest lucru. Şi partenerii din Ucraina văd ce se întâmplă”, a notat Elena Zubcov.

Halina Protsiv, preşedinta asociaţiei „Krai” din regiunea Ternopol, consideră că dacă intenţiile de a construi noi hidrocentrale pe Nistru s-ar înfăptui, există riscul să fie afectat întregul bazin, fapt care ar afecta enorm şi populaţia. Potrivit ei, populaţia din zonă este extrem de revoltată în legătură cu această intenţie. Factorul decizional trebuie să ţină cont de părerea populaţiei, care în primul rând va fi afectată.

Victor Melnychuk, expert al Centrului Naţional de Mediu de la Kiev, a spus că nu poate fi ignorată în niciun fel protecţia ecosistemelor râurilor. Sunt necesare acţiuni pentru o dezvoltare durabilă şi implicarea tuturor pentru obţinerea unor rezultate fezabile.

Experţii au participat la un seminar organizat vineri, 28 iunie, la Chişinău, cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrului Programei Parteneriatului Estic al Forumului Societăţii Civile. În cadrul evenimentului, ONG-iştii au discutat şi despre facilitarea implementării cerinţelor europene pentru dezvoltarea hidroenergiei în Europa de Est, transmite IPN.