Opinie: Suspendarea repetată a preşedintelui e un joc între Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc
Sursa foto:point.md Vizualizari:

Opinie: Suspendarea repetată a preşedintelui e un joc între Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc

În practica internaţională nu exista exemple mediatizate când preşedintele ţării poate fi suspendat pe o perioadă de câteva minute, iar decretul pentru desemnarea unor demnitari sau promulgarea unor legi să aparţină altei persoane, susţine liderul fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, deputatul a declarat că în acest caz este un joc dublu – „un joc care e făcut între preşedintele Dodon şi domnul Plahotniuc cu întreg Partidul Democrat”.

„Unul zice că „eu nu vreau”, iar acesta zice că „dacă tu nu vrei, noi o să demonstrăm că putem fără tine”. Deci, unul vrea să pară că este faţă de cetăţeni corect, celălalt vrea să-i demonstreze totuşi că „noi ceea ce facem, o facem pentru cetăţeni”. Este un joc dublu care până la sfârşit nu aduce nicidecum plusvaloare Republicii Moldova”, a notat Tudor Deliu.

În opinia sa, Igor Dodon va duce mandatul până la sfârşit, deoarece procedura de demitere a preşedintelui ţării este foarte complicată. Potrivit lui, demiterea se face prin referendum şi în opinia liberal-democratului nu se va recurge la aceasta, pentru că în urma referendumului Igor Dodon nu va fi demis. „Dar dacă ei vor proceda în aşa fel, eu cred că-i vor ridica şi mai mult ratingul lui Dodon, de aceea nu cred ca ei să meargă spre suspendare şi, inclusiv în 30 de zile, aşa cum prevede legea, organizarea unui referendum pentru demitere. E un joc! Unul ne sperie cu Moscova, celălalt vrea să pară bun şi să-şi lustruiască imaginea în Europa, dar cetăţeanul nu are de câştigat în această situaţie”, a opinat parlamentarul.

În altă ordine de idei, Tudor Deliu a menţionat că, deocamdată, nu avansează discuţiile cu cele două partide extraparlamentare – Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr privind crearea unei alianţe electorale, în vederea alegerilor generale din 2018. Potrivit lui, negocierile continuă, dar un acord nu există. Mai mult, el a avertizat că partidele proeuropene, parlamentare şi extraparlamentare, riscă un eşec electoral dacă „din ambiţie” refuză să se unească în vederea alegerilor.

Anul 2018 este an electoral, spune deputatul, şi activitatea parlamentară va fi paralizată, într-un fel, deoarece mulţi se vor strădui să folosească tribuna Parlamentului ca o tribună electorală. Liberal-democratul îşi doreşte ca anul 2018 să aducă schimbări. Republica Moldova să devină o ţară democratică în sensul deplin al cuvântului, însă parlamentarul nu crede că acest lucru se va întâmpla, deoarece ultimele evenimente demonstrează că şi partidele proeuropene, fie parlamentare, fie extraparlamentare, nu au ajuns încă la un numitor comun pentru a forma o coaliţie pentru a încerca să câştige alegerile viitoare.

Similare