Opinie: Speculaţiile despre reluarea dialogului cu Rusia reprezintă o presiune proaspătă asupra UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Speculaţiile despre reluarea dialogului cu Rusia reprezintă o presiune proaspătă asupra UE

După luni intense de antagonizare cu Rusia, inclusiv revenirea la subiectul retragerii forţelor ruse de pe teritoriul moldovenesc, guvernarea lasă de înţeles că vrea să dialogheze din nou cu autorităţile ruse, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Numirea lui Dmitri Kozak responsabil pentru dosarul moldovenesc constituie prilejul folosit de către liderii PDM pentru a informa publicul de acasă, precum şi partenerii europeni, că dialogul cu Rusia poate fi restabilit, punctează politologul.

El consideră că asemenea mesaje nu pot fi considerate întâmplătoare, având în vedere limbajul aspru al Bruxelles-ul vizavi de criza politică din Moldova. Mai mult ca atât, politologul este de părere că guvernarea arată mereu disponibilitatea de a folosi Rusia ca pe o sursă de exploatare a temerilor occidentale.

Prezenţa factorului rusesc în scenariile post-electorale la fel intensifică atenţia faţă de orice indiciu care ar demonstra că vectorul european poate fi pus în pericol, scrie Dionis Cenuşa.

În opinia lui, această preocupare este exploatată de către PDM, care deja a avut episoade de conlucrare cu forţele pro-ruse (cum ar fi, pentru schimbarea sistemului electoral).

Din acest punct de vedere, opinează politologul, anunţul despre reluarea dialogului moldo-rus poate fi interpretat ca pe o formă de presiune proaspătă asupra UE menită să schimbe atitudinea negativă a acesteia vizavi de criza politică din Moldova.

În asemenea circumstanţe, crede Dionis Cenuşa, chiar şi o dezmorţire neesenţială a contactelor între Moscova şi guvernarea de la Chişinău poate spori neîncrederea UE faţă de autorităţile moldoveneşti.

Astfel, Rusia măreşte probabilitatea formării unei coaliţii de guvernare cu o politică externă cel puţin multi-vectorială, dacă nu pro-rusă, după viitoarele alegeri parlamentare, concluzionează politologul.
Similare
RECOMANDĂRI