Opinie: Rusia nu valorifică pandemia pentru a fi mai vizibilă în Vecinătatea Estică şi R. Moldova
Vizualizari:

Opinie: Rusia nu valorifică pandemia pentru a fi mai vizibilă în Vecinătatea Estică şi R. Moldova

Pandemia creează o situaţia inedită în care “puterea blândă” a UE în Parteneriatul Estic poate fi umbrită de Moscova, dar aceasta urmăreşte cu totul alte obiective - mai vitale - în Italia, Serbia sau SUA, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

El scrie că, spre deosebire de Rusia, China nu este în niciun conflict îngheţat sau deschis cu statele din vecinătatea estică a UE. De aceea, în timpul pandemiei, livrările chinezeşti au ajuns atât în Republica Moldova, guvernată de forţe prietenoase Rusiei, cât şi în Ucraina, care se apără împotriva agresiunii ruse.

Pe fundalul agresiunii ruseşti, China demonstrează cu claritate că prioritizează relaţiile cu Ucraina, după ce a trimis al doilea lot de ajutor umanitar, punctează politologul.

Oricum, Dionis Cenuşa consideră că Rusia încearcă să facă faţă solicitărilor de ajutor de la partenerii din Uniunea Euroasiatică şi CSI, unde a expediat sisteme de testare sau teste.

De asemenea, politologul opinează că intervenţia rusă este vizibilă în regiunile separatiste, unde aceasta încearcă să prevină răspândirea virusului – Abhazia şi Osetia de Sud (Georgia) sau Transnistria, deşi prin intermedierea Chişinăului.

Vecinătatea estică a UE a devenit un teren de manifestare a diplomaţiei sanitare chinezeşti şi ruseşti, constată politologul.

China poate fi selectivă în alocarea asistenţei sale, nu şi Rusia, din cauza impulsurilor din spatele demersului Moscovei pentru „vecinătatea apropiată”, concluzionează Dionis Cenuşa.

Similare
RECOMANDĂRI