POLITIC

Opinie: România şi Ucraina au avut temeri diferite privind schimbarea puterii de la Chişinău

post-img

România şi Ucraina au avut temeri diferite în legătură cu schimbarea puterii din Republica Moldova. În timp ce Ucraina se temea de refacerea unei relaţii cu Federaţia Rusă chiar la graniţele ei, o parte din oamenii de decizie de la Bucureşti încă susţineau reprezentanţii fostei guvernări. Opiniile au fost prezentate la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

„Pentru România lucrurile s-au prezentat cu totul altfel pentru că România nu s-a aşteptat la o asemenea deviere şi să existe o asemenea înţelegere la Chişinău între două extreme, dreapta şi stânga. Ceea ce n-au înţeles nici România, nici Ucraina este că în Republica Moldova există o problemă mult mai mare şi ea se numea mafiotizarea statului”, consideră jurnalistul Ion Terguţă.

Ion Terguţă consideră că în România s-a întâmplat un fel de colaps la nivel de servicii secrete pentru că a existat un proiect despre care nu se prea cunoaşte. „Probabil, România a încercat altceva în Republica Moldova decât era la vedere şi, la un moment dat, a trebuit să-şi ajusteze scenariile”, spune Ion Terguţă. Jurnalistul s-a referit la faptul că România ar fi mizat pe liderul PDM, Vladimir Plahotniuc şi nu s-a aşteptat la schimbarea de guvernare care a avut loc în Moldova.

Preşedintele Asociaţiei „Expert-Forum” din România, Sorin Ioniţă, consideră că în legătură cu actuala majoritate de guvernare de la Chişinău încă mai există riscuri având în vedere viziunile destul de diferite ale celor două forţe care formează coaliţia. În opinia lui, înţelegerea care s-a făcut la Chişinău nu este una tocmai firească, de aceea şi autorităţile române nu ştiau exact cum să reacţioneze.