POLITIC

Opinie: Rezultatele Republicii Moldova în domeniul europenizării sunt foarte mici

post-img

Rezultatele Republicii Moldova în domeniul europenizării şi Parteneriatului Estic sunt foarte mici, inclusiv pentru că la guvernare nu au fost politicieni care să facă din integrarea europeană o idee naţională. De aceea, Republica Moldova, practic, trebuie să o ia de la zero pe această cale şi dacă va exista un efort conjugat al forţelor sănătoase din societatea civilă şi politicieni, atunci lucrurile mai pot fi reparate. Declaraţiile au fost făcute în platoul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR MOLDOVA.

Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente, reprezentant al societăţii civile în cadrul platformei civice a Parteneriatului Estic, este de părere că în Republica Moldova trebuie să se schimbe clasa politică şi la guvernare să vină oameni care să înţeleagă că Uniunea Europeană, Parteneriatul Estic este o şansă unică de dezvoltare şi modernizare a Republicii Moldova. „Din 2009 încoace, dacă am fi avut la guvernare oameni oneşti, care nu ar fi parazitat pe încrederea enormă pe care au avut-o din partea populaţiei, ideea europenizării ar fi fost ideea naţională care ar fi unit atât cetăţenii de etnie română, moldovenească, cât şi ruşi, bulgari, găgăuzi pentru că ar fi existat rezultat concrete”, spune Petru Macovei.

Ina Coşeru, membru al Comisiei de coordonare a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic şi preşedintele Centrului Naţional de Mediu, spune că după 10 ani de Parteneriat Estic, Republica Moldova nu atât a implementat reformele, cât abia a început să discute despre problemele cu care se confruntă şi să înceapă să le conştientizeze şi să caute soluţiile în cadrul Acordului de Asociere pentru a le soluţiona. „Rămâne problema de neimplementare a legislaţiei, chiar dacă noi am adoptat foarte multe legi conform Acordului de Asociere”, menţionează Ina Coşeru.

Mihai Mogildea, expert al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, spune că în această perioadă s-au văzut progrese semnificative pe dimensiunea de comunicare strategică. Totodată, în opinia lui, mai există restanţe la capitolul comunicării directe cu cetăţenii şi implicarea acestora în proiectele gestionate şi finanţate de către UE.

Parteneriatul Estic reprezintă un program al UE destinat aprofundării relaţiilor economice şi politice cu şase state ex-sovietice – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.