Opinie: Revenirea la sistemul proporţional de vot face imposibilă revenirea la putere a PDM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Revenirea la sistemul proporţional de vot face imposibilă revenirea la putere a PDM

Din punct de vedere politic, adoptarea legii care se referă la revenirea la sistemul proporţional de vot face practic imposibilă revenirea Partidului Democrat din Moldova la putere. De această părere este Vladislav Kulminski, directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, expusă la emisiunea „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova.

Potrivit lui, aceasta pentru că în cazul sistemului proporţional democraţii vor obţine între 10 şi 13 fotolii în Parlament. Totodată, deputaţii din majoritatea parlamentară actuală sunt obligaţi să meargă mai departe, nu să se oprească la aceste modificări legislative. În opinia lui, nu este suficientă modificarea legislaţiei. Vladislav Kulminski s-a referit aici la o nouă componenţă a Comisiei Electorale Centrale, la înlocuirea procurorilor. „De facto, trebuie să aibă loc o curăţare serioasă. Această curăţare trebuie făcută în limitele legii”, spune directorul executiv al IIS.

Deputatul socialist Vladimir Ţurcanu consideră că pentru adoptarea în următoarele lecturi, proiectul care prevede revenirea la sistemul proporţional de vot trebuie examinat foarte amănunţit pentru că există multe modificări. „Sunt propuneri interesante în ceea ce priveşte diaspora, posibilitatea de a vota chiar dacă cetăţenii au documente expirate şi a fost atins un subiect foarte interesant – votul electronic. Aceasta în situaţia în care foarte mulţi cetăţeni moldoveni se află peste hotare”, spune parlamentarul.

Deputatul blocului ACUM Vladimir Bolea spune că modificările legate de proiectul privind revenirea la sistemul proporţional de vot a durat circa o oră şi jumătate. „Toate propunerile au fost foarte bine gândite şi cred că nu se va reuşi adoptarea rapidă a lui pentru că deputaţii care au mai fost în Parlament au o experienţă bogată, juriştii noştri au venit cu propuneri foarte bune. Eu cred că documentul final pentru care se va vota în lectura finală va fi foarte bine pregătit şi va răspunde tuturor cerinţelor Comisiei de la Veneţia, Uniunii Europene şi interesului cetăţenilor Republicii Moldova” , spune Vladimir Bolea.

Marţi, 11 iunie, deputaţii din Partidul Socialiştilor şi cei din Blocul politic ACUM au adoptat în primă lectură un proiect de lege de modificare a Codului Electoral, prin care se anulează sistem electoral mixt. Iniţiativa legislativă care prevede revenirea la sistemul electoral proporţional a fost susţinută cu votul majorităţii prezente la şedinţă.
Similare
RECOMANDĂRI