POLITIC

Opinie. Republica Moldova este în pragul unei crize politice

post-img

La ora actuală nu se poate vorbi despre o criză politică având în vedere termenele stabilite de legislaţie pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi numirea unui Guvern. Totuşi, se poate spune că Republica Moldova se află în pragul unei asemenea crize. Opinia a fost exprimată de jurnalistul Nicolae Federiuc în cadrul emisiunii „Ţara” de la postul de televiziune Vocea Basarabiei, transmite IPN.

Nicolae Federiuc spune că din punct de vedere instituţional şi legal nu se poate vorbi despre o criză politică, dar se atestă un fel de criză postelectorală. „Suntem la peste o lună de la alegerile parlamentare şi observăm că nu există niciun indiciu care să ne arate că în curând ar fi posibilă crearea acelor instituţii de care depinde buna funcţionare a statului”, a spus jurnalistul.
 
În opinia lui, acesta este un proces destul de complex care necesită timp şi „coabitare” în Parlament. „Timpul se scurge rapid şi dacă nu se reuşeşte în trei luni de la validarea mandatelor, există riscul dizolvării acestui Parlament. Or, în această situaţie tensionată, care dacă nu a generat o criză în sensul deplin al acestui cuvânt, eu cred că suntem în pragul acestei crize”, a menţionat Nicolae Federiuc.

Şi comentatorul politic Victor Gurău este de părere că în prezent nu se poate spune că există o criză politică pentru că toate procesele care au loc se încadrează în limitele normelor constituţionale. În opinia lui, criza politică este atunci când instituţiile statului sunt limitate de a-şi exercita drepturile legale şi constituţionale. „La momentul actual, nu avem aşa ceva, toate instituţiile lucrează în regimul indicat în legislaţia actuală”, a precizat analistul.

Potrivit lui, este posibilă o criză politică pe viitor. „Situaţia din Republica Moldova ne arată că este posibil să fie o criză politică destul de profundă care ar perturba activitatea instituţiilor prevăzută în cadrul legal. Totodată, trebuie să luăm în calcul că orice proces electoral se încheie cu un proces de formare a instituţiilor statului, cu formarea unei majorităţi parlamentare şi evident că în cadrul acestui proces avem interferenţe externe nu numai dintr-o parte. Trebuie să recunoaştem că ele sunt din toate părţile”, a declarat Victor Gurău.