Opinie. Proiectul de dezoligarhizare al Blocului ACUM este un atac raider asupra sistemului politic şi juridic din Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie. Proiectul de dezoligarhizare al Blocului ACUM este un atac raider asupra sistemului politic şi juridic din Republica Moldova

Proiectul de dezoligarhizare propus de Blocul ACUM este un atac raider asupra sistemului politic şi juridic din Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de analistul politic Roman Mihăieş, invitat al emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, susţine că criza politică din Republica Moldova „nu este întru totul criză pentru că suntem încă în intervalul legal în care se mai poate negocia. Observaţia pe care aş face-o de la început este că indiferent ce soluţie politică va fi adoptată, ea va fi o soluţie cu o legitimitate slabă, o legitimitate scăzută. Pentru că dacă ar fi existat un proiect politic articulat de la început, sigur că n-ar fi trebuit să aşteptăm aşa de mult ca el să se nască. Dacă actorii politici ar fi dorit, ar fi avut în minte un proiect clar, transparent, atunci l-ar fi pus în aplicare. Suntem astăzi mai degrabă într-un joc de aşteptare, într-un joc de aşteptare între actorii politici”.

Reprezentantul Partidului Socialiştilor Nicolae Pascaru, întrebat de ce PSRM şi Blocul ACUM nu se pot aşeza la o masă de negocieri pentru a fi formată o coaliţie, spune că de fapt „ACUM categoric nu-şi doreşte o alianţă şi mimează toate aceste tratative”.

Totodată, Nicolae Pascaru mai adaugă că ACUM a inclus în pachetul anti-oligarhic Legea Magnitski care „contravine intereselor de prietenie între Partidul Socialist şi Federaţia Rusă”. Legea a fost introdusă „ca o stratagemă în pachetul acesta, ştiind că o să refuze socialiştii”.

Analistul politic Roman Mihăieş este de părere că proiectul de dezoligarhizare propus de Blocul ACUM este un atac raider asupra sistemului politic şi juridic din Republica Moldova. „Încercarea de a schimba anumiţi funcţionari publici, inclusiv din CNA, CNI, SIS este nu altceva decât un atac raider. Asta nu este reformă şi asta nu este luptă anti-oligarhică. Este o chestie de banditism legislativ, pentru că nu poţi să vii într-o ţară democratică care a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană şi să-ţi pui ca primă sarcină a unei activităţi parlamentare schimbarea tuturor conducătorilor organelor de forţă şi de control”.

Deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco declară că banditism poate fi numită situaţia în care este lăsat în funcţie „un exponent care a deportat şapte oameni nevinovaţi în Turcia”.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Roman Mihăieş susţine că „socialiştii vor să-i folosească pe cei din ACUM şi să-şi implementeze agenda externă a Kremlinului şi a Federaţiei Ruse, cum ar fi să le ofere Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, controlul asupra politicii de securitate, politicii de apărare. Aceasta ar fi o tragedie pentru Republica Moldova în actuala conjunctură politică în care Federaţia Rusă are şi trupe în Transnistria şi avem un conflict nereglementat. Eu înţeleg că cei din Blocul ACUM nu-şi doresc un mariaj sau o alianţă semnată cu cei din PSRM, că asta ar însemna sinucidere politică. Ei vor să-i folosească pe socialişti ca o bâtă împotriva democraţilor. Apoi, peste o lună de zile, să le spună: Mulţumesc domnilor socialişti. Noi cu voi nu avem niciun contract. I-am bătut puţin pe democraţi, acum ne întoarcem cu ei la o discuţie”.

Analistul politic mai punctează că democraţii au o poziţie de aşteptare. „Ei altceva nici nu au ce să facă în momentul respectiv şi aşteaptă cu ce o să se termine această telenovelă care seamănă cu emisiunea rusească Давай поженимся (Hai să ne căsătorim) între socialişti şi Blocul ACUM”.

Deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco menţionează că „o coaliţie între ACUM şi Partidul Democrat este imposibilă, pentru că PD nu este un partid, este o grupare semi-criminală sau chiar criminală”.

Similare
RECOMANDĂRI