POLITIC

Opinie. Preşedintele Igor Dodon nu-şi doreşte ca PSRM să obţină majoritatea parlamentară după alegeri

post-img

Preşedintele Igor Dodon, care a anunţat că ar putea candida pe listele Partidului Socialiştilor la următoarele alegeri parlamentare, nu-şi doreşte în realitate ca formaţiunea să obţină majoritatea după scrutin. Acest lucru l-ar forţa să formeze guvernarea şi să facă faţă poverii guvernării. De această părere este preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice, Andrei Popov, transmite IPN.

În opinia lui Andrei Popov, Igor Dodon a promis atât de multe lucruri pe care nu le va putea realiza şi într-un an sau doi partidul „se va dezumfla”, iar oamenii îşi vor pune întrebări de ce PSRM nu luptă cu oligarhia. „Eu cred că Igor Dodon raţional a luat decizia să nu lupte pentru o majoritate acum, să mimeze acest proces, să fie foarte, foarte activ, dar în realitate să nu-şi dorească cu adevărat”, a spus Andrei Popov în emisiunea „Politica Nataliei Morari”, de la postul de televiziune TV8.

Andrei Popov consideră că şi Partidul Democrat are obiectivul ca PSRM să obţină cel puţin 30-35 de mandate în următorul Parlament, ca să nu ofere mai mult spaţiu pentru alţi lideri şi partide mai puţin „îmblânzite” şi mai hotărâte. Totodată, Andrei Popov susţine că PSRM nu îşi doreşte să obţină mai mult de 45 de mandate. „De aceea, se activează şi Partidul Şor, bănuiesc că există explicaţie şi de ce Partidul Comuniştilor a anunţat că va participa nu doar pe liste, dar şi pe circumscripţii uninominale”, a menţionat preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice.

Expertul în politici publice Ştefan Gligor susţine că actualmente Codul Electoral permite anularea rezultatului alegerilor în cel mult o treime din circumscripţii, adică 17 circumscripţii. „Se permite excluderea persoanelor, candidaţilor care au comis anumite încălcări în aceste circumscripţii electorale şi din vina cărora au fost anulate aceste alegeri de către Curtea Constituţională şi se permite organizarea repetată a scrutinului”, a menţionat Ştefan Gligor. Potrivit lui, în acest caz, este foarte importantă componenţa Curţii Constituţionale, care decide inclusiv validarea sau nevalidarea scrutinului.

Alegerile parlamentare sunt programate pentru 24 februarie 2019.