POLITIC

Opinie. PDM va fi într-o situaţie privilegiată la alegerile anticipate

post-img

Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, Partidul Democrat se va afla într-o situaţie privilegiată. Modul autoritar şi nedrept al Partidului Democrat faţă de competitorii săi se va înteţi, astfel încât să ajungă aproape la o majoritate parlamentară şi să dicteze condiţiile celorlalţi competitori, indiferent care ar fi aceştia. Declaraţia a fost făcută de analistul politic Vlad Ţurcanu, invitat al emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Este absolut clar că niciuna dintre formaţiunile politice care au acces în Parlament nu au intenţii foarte serioase de a crea o majoritate cu cineva. Poate doar Partidul Democrat speră că va reuşi să menţină puterea cu suportul celor din stânga sau din dreapta. Este indiferent. Dar şi oferta PD-ului nu este una destul de generoasă şi serioasă, atunci când domnul Candu spune că Partidul Democrat ar fi fost flexibil. Astea sunt doar cuvinte, doar vorbe, nu şi fapte. Nu cred că ei erau gata să cedeze ceva din ceea ce au avut. Celelalte două partide înţeleg că se merge încet încet spre alegeri anticipate şi au grijă de consolidarea electoratului”, a declarat comentatorul politic Anatol Golea.

Analistul politic Roman Mihăieş este de părere că setul de propuneri geopolitice şi politice propus de Partidul Socialiştilor, „după ce Dodon a fost la Moscova şi a fost instructat”, blochează o alianţă deschisă şi o guvernare între Blocul ACUM şi PSRM. Din acest motiv, suţine Mihăieş, „rămâne o poartă deschisă, mică spre o alianţă între socialişti şi PD, care au totuşi câteva puncte comune”.

În opinia comentatorului politic Roman Mihăieş, mai există două scenarii reale şi valabile: o alianţă între democraţi şi socialişti sau alegeri anticipate.

Cea mai bună variantă, menţionează Mihăieş, ar fi o alianţă între Partidul Democrat şi Blocul ACUM. Comentatorul politic crede că din cauza mesajului foarte dur al socialiştilor, trimis de Cremlin, „vor exista anumite forţe din Uniunea Europeană sau România care vor pune presiune pe Blocul ACUM să se aşeze cu Partidul Democrat, cel puţin la o masă de discuţii”.

Analistul politic Vlad Ţurcanu subliniază că problema cu care se confruntă cele trei grupuri parlamentare în crearea unei alianţe ţine de faptul că toate trei au o retorică diferită. „Avem o situaţie nu foarte uşor de administrat, în care Partidul Democrat, care şi-a cultivat un partener în persoana Partidului Socialiştilor, nu poate face alianţă pe faţă cu acest partid din raţiuni politice. La un moment dat când se va crea o atmosferă favorabilă uneia asemenea alianţe, ea se va face. Sau se va ajunge la alegeri anticipate, în care s-ar putea ca modul autoritar şi nedrept al Partidului Democrat faţă de competitorii săi să se înteţească. Astfel încât, Partidul Democrat să ajungă aproape la o majoritate parlamentară şi atunci să dicteze, pur şi simplu, condiţiile celorlalţi competitori, indiferent care ar fi aceştia. Cu siguranţă însă că nu va fi uşor nici pentru una din cele trei formaţiuni cu reprezentare în parlament, chiar dacă în pole-position, într-o situaţie privilegiată se află Partidul Democrat. Dar PD şi-a făcut-o cu mâna sa, pentru că dacă a şi îndepărtat cineva Blocul ACUM, a fost Partidul Democrat”.

Vlad Ţurcanu susţine că majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova nu îşi doresc alegeri anticipate şi se aşteaptă ca politicienii din Parlament să ajungă la un consens. 

Ţurcanu mai menţionează că Partidul Democrat mizează pe faptul că oamenii nu vor anticipate, „că oamenii vor obosi, că opoziţia va cădea ca calul în brazdă, nemaiavând resurse de energie şi de alt gen. Ca după aceea, pe cenuşa foştilor luptători, Partidul Democrat să aşeze încă o guvernare, indiferent cum ar modela-o. Deci, bineînţeles că PD este într-o situaţie privilegiată, dar totul depinde şi de cum se vor comporta celelalte două partide, mai ales Blocul ACUM în această competiţie, în acest război de uzură.Ee un joc al nervilor: Cine rezistă până la urmă s-ar putea să se aleagă cu ceva”.