POLITIC

Opinie: O „coaliţie situativă” între PSRM şi blocul ACUM este posibilă, dar se cere voinţă politică

post-img

Aproape 60% din alegătorii moldoveni s-au pronunţat, la scrutinul din 24 februarie, pentru schimbarea actualei guvernări, votând masiv două formaţiuni – Partidul Socialiştilor şi blocul electoral ACUM. Totodată, actualmente, socialiştii formulează condiţii în care este dificil de purtat negocieri cu blocul ACUM, iar formaţiunea de dreapta face trimitere la moralitate şi la netrădarea principiilor, spune analistul Alexei Tulbure. Potrivit lui, trebuie să se găsească un consens pentru a satisface solicitarea electoratului, transmite IPN.

Alexei Tulbure spune că a analizat din toate punctele de vedere o posibilă „coaliţie situativă” dintre PSRM şi ACUM şi a ajuns la concluzia că acest lucru este posibil. „Pentru aceasta este nevoie de voinţă politică, trebuie să se treacă peste anumite fobii, să se iasă din „tranşeele războiului electoral”, să se înţeleagă că toate jurămintele, pretenţiile privind „puritatea ideologică” are puţină însemnătate în faţa voinţei poporului care a fost exprimată şi arătată în rezultatul alegerilor”, a menţionat analistul în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Alexei Tulbure spune că nu există multe variante de a forma o coaliţie de guvernare. Cea mai probabilă este PSRM-PDM. „Totuşi, pentru PDM orice situaţie creată nu înseamnă o tragedie în afară de unul – o oarecare coaliţie dintre PSRM şi blocul ACUM”. În opinia lui, alegerile anticipate par a fi convenabile Partidului Democrat pentru că această formaţiune se va sprijini pe administraţiile publice locale, conduse în principal de către reprezentanţii săi.

Fosta deputată Stela Jantuan spune că în propunerea făcută de Partidul Socialiştilor către blocul ACUM nu s-a spus despre conceptul de bază al acestor negocieri, scopul lor. „Adică, ce propune, în general, o „coaliţie „situativă” sau formarea unei coaliţii de guvernare, de lungă durată?. Având în vedere că ambele formaţiuni au vorbit în campania electorală despre deoligarhizare, eliberarea instituţiilor de stat de sub control, lupta cu corupţia, aceste principii ar putea fi puse la baza negocierilor dintre blocul ACUM şi PSRM”, a spus ea.