POLITIC

Opinie: Niciun partid unionist nu poate crea starea de spirit care a existat în 1989-1990 în rândul societăţii

post-img

Actualmente, niciun partid unionist nu poate crea starea de spirit care a existat în anii 1989-1990 în rândul societăţii. Numărul mare de partide de pe eşichierul unionist înseamnă dispersarea voturilor. Pentru a înregistra un succes, aceste formaţiuni politice trebuie să coaguleze într-o formă sau alta. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.


Comentatorul politic Anatol Ţăranu susţine că existenţa mai multor partide care reprezintă susţinătorii unionismului nu favorizează rezultatul electoral pentru acest segment. În opinia lui, nu se va putea merge foarte mult pe această formulă şi trebuie să se producă coagularea forţelor unioniste.

Preşedintele Partidului Popular Românesc Vlad Ţurcanu susţine că forţele unioniste nu se vor coagula niciodată. „S-a încercat să se discute cu liderii acestora. În primul rând, orgoliile personale prevalează, în al doilea rând, sunt lideri pe acest segment care au misiune să ţină acest electorat în stare de dezorganizare”, susţine politicianul. În opinia lui, alegerile apropiate vor fi un test foarte bun pentru partidele unioniste. În funcţie de ce scor vor obţine formaţiunile, oamenii vor înţelege că multe dintre partide sunt doar pe hârtie şi întrunesc un număr infim de persoane. „În felul acesta, se creează impresia că sunt mulţi, dar fără greutate. Alegerile sunt un test extraordinar pentru că acolo va fi clar cine şi cât costă”, a menţionat preşedintele PPR.

Deputatul în primul Parlament Valentin Dolganiuc este de părere că actualmente niciun partid unionist nu poate crea starea de spirit care a existat în 1989-1990 în rândul societăţii. „Noi suntem în căutare şi venim cu o asemenea idee: este necesară o mişcare de rezistenţă şi unitate naţională care ar întruni toate partidele politice, toată societatea civilă care este pe segment, care ar întruni materia cenuşie cum ar fi toate uniunile de creaţie, instituţiile de învăţământ. Noi avem nevoie de intelectualitate. Dacă aici nu se va regăsi intelectualitatea, materia cenuşie a unei naţiuni, atunci noi nu avem nicio şansă, nu avem sorţi de izbândă”, a menţionat Valentin Dolganiuc.