Opinie: În actualul sistem electoral, din 101 de mandate doar trei sunt rezervate pentru diasporă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: În actualul sistem electoral, din 101 de mandate doar trei sunt rezervate pentru diasporă

Guvernarea de la Chişinău defavorizează diaspora prin actualul sistem electoral, crede Oleg Bînzar, potenţial candidat la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe circumscripţia uninominală SUA şi Canada. În opinia sa, diaspora ar trebui să obţină 30% din mandate în legislativ.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Oleg Bînzar a spus că actualmente din 101 mandate doar trei sunt rezervate pentru diasporă. „În felul acesta se transmite un mesaj clar că nu este nevoie ca diaspora să fie activă şi să aibă o reprezentare activă în legislativ”. Oleg Bînzar a mai spus că diaspora este descurajată şi prin faptul că nu poate susţine financiar partidele din ţară sau anumiţi candidaţi. „Dacă studiem atent Codul Electoral, vedem anumite puncte care restricţionează sau elimină posibilitatea diasporei , a oamenilor plecaţi înafara ţării, să susţină partidele, candidaţii care sunt aici activi politic”. Potrivit lui Oleg Bînzar, nici potenţialii candidaţi din diasporă nu sunt încurajaţi să se lanseze în  campania electorală.

Oleg Bînzar spune că politicienii din Chişinău ar trebui să renunţe la atitudinea de „consumator” faţă de diasporă. „Până acum 20 de ani, politicienii de la Chişinău aşteptau bani din diasporă, acum aşteaptă voturile şi nu se vede ca ei să se intereseze care sunt nevoile diasporei din ziua de azi”. Potenţialul candidat s-a referit şi la numărul mic de secţii de votare deschise înafara ţării. În opinia sa, o soluţie ar fi introducerea votului electronic.

Oleg Bînzar a făcut apel către diasporă să se angajeze şi să participe la vot, să pună valoare pe votul lor şi să nu-l subestimeze.

Potenţialul candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie locuieşte de 20 de ani în SUA, ţară unde are afaceri în construcţie şi IT. În Moldova desfăşoară proiecte de caritate. Actualmente este în proces de colectare a semnăturilor pentru înregistrarea sa în calitate de concurent electoral.
Similare
RECOMANDĂRI