Opinie: Factorii interni şi externi care ajută la reabilitarea simpatiilor proeuropene din Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Factorii interni şi externi care ajută la reabilitarea simpatiilor proeuropene din Republica Moldova

Chiar dacă forţele pro-UE vechi sunt discreditate sau colapsate, iar cele noi nu au intrat încă în posesia pârghiilor de putere, potrivit unor sondaje, simpatiile proeuropene se reabilitează, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

El evidenţiază că împreună cu multiplicarea dispoziţiei proeuropene are loc o descreştere a sprijinului pentru Uniunea Euroasiatică.

Mai mulţi factori interni şi externi au contribuit la revitalizarea vectorului european, opinează politologul.

În primul rând, condiţionalităţile UE se transformă într-o pârghie neplăcută pentru autorităţile moldovene. Adiţional, în cazul Republicii Moldova, pentru prima dată în istoria relaţiilor UE cu ţările terţe sunt folosite pre-condiţii de natură politică în schimbul asistenţei macro-financiare. Destinul asistenţei date depinde de gradul de distorsionare a concurenţei electorale după introducerea votului mixt, dar şi de funcţionarea în general a instituţiilor democratice (statul de drept, mass-media, drepturile omului), accentuează Dionis Cenuşa.

În al doilea rând, politologul vede un impact favorabil în evenimentele din UE care transmit un val pozitiv de emoţii proeuropene, inclusiv în vecinătatea europeană. El enumeră o serie de dosare acide, care înainte de a fi închise făceau ca apropierea de UE să fie asociată cu un proces nefavorabil şi chiar periculos. Mai exact, populismul anti-european a fost oprit, pentru cel puţin 4 ani, în urma scrutinelor din Franţa şi Germania, criza migranţilor şi a azilanţilor şi-a redus considerabil din intensitate, iar Brexitul iniţiat de Marea Britanie devine extrem de defectuos şi dezavantajos pentru cetăţenii britanici.

Nu în ultimul rând, politologul reaminteşte faptul că a crescut ponderea măsurilor de contracarare a propagandei ruse, re-utilizată de forţele pro-ruse din Republica Moldova, în Republica Moldova, la nivel european şi chiar global (prin implicarea Facebook, Twitter). Prin urmare, a minţi despre UE devine mai dificil, iar credibilitatea Rusiei se descompune continuu, fiind asociată necondiţionat cu principala sursă de dezinformare anti-occidentală şi anti-UE.

Cu toate acestea, orice criză provocată de actuala guvernare în procesul de reforme, reacţiile dure din partea UE şi/sau ratările nejustificate din partea opoziţiei extra-parlamentare, poate afecta în orice moment redresarea, încă fragilă, a sentimentelor proeuropene, concluzionează Dionis Cenuşa.
Similare