POLITIC

Opinie: Există două mari nereguli la numirea lui Eduard Harunjen în fruntea Procuraturii Generale

post-img

Deputatul blocului ACUM Vladimir Bolea susţine că există două mari nereguli la numirea lui Eduard Harunjen în fruntea Procuraturii Generale. Prima se referă la faptul că pentru funcţia de procuror general poate candida persoana care, în ultimele şase luni, nu a deţinut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). A doua – procurorii aleşi în calitate de membri ai CSP se detaşează din funcţie pe durata exercitării mandatului. Declaraţiile au fost făcute în platoul Jurnal TV, transmite IPN.

„Nici una, nici alta nu s-a întâmplat în cazul când a fost numit domnul Harunjen”, spune deputatul. Potrivit lui, acestea sunt motive extrem de serioase pentru a fi scos din funcţia de procuror general.

Fostul procuror-şef al municipiului Chişinău Ivan Diacov consideră că Eduard Harunjen nu este persoana nr. 1 din Procuratură, aşa cum se vorbeşte în spaţiul public. Potrivit lui, de facto, Procuratura era condusă de fostul şef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, care a demisionat acum două săptămâni. „Procurorul general care decidea toate problemele în Procuratură, tot ce se mişcă, era Nicolae Chitoroagă şi ei între ei au decis tot, nu s-a decis la partid. Toate deciziile în Procuratură se transmiteau prin Nicolae Chitoroagă şi el le aplica în viaţă”, spune fostul procuror-şef al capitalei.

Jurnalistul Alex Cozer susţine că, având în vedere faptul că Parlamentul a adoptat o declaraţie privind starea de captivitate a Republicii Moldova, actualul procuror general putea fi demis deja demult. „În această lună, cu siguranţă, am pierdut foarte mult timp, s-au pierdut foarte multe probe şi s-au tărăgănat foarte multe lucruri care puteau fi făcute mai rapid”, susţine Alex Cozer.

Totodată, jurnalistul consideră că Procuratura Generală este un „bastion al oligarhiei”. „Şi chiar dacă fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, a plecat, Procuratura Generală, cei 660 de procurori, rămân o mare problemă pentru Republica Moldova. Acolo este un stat în stat construit pe parcursul foarte multor ani. Politicienii, în special de când Plahotniuc a preluat conducerea PDM, le-au permis să facă orice acestor procurori”, a menţionat jurnalistul.

Fadei Nagacevschi, consilier al preşedintelui Parlamentului, consideră că Procuratura este într-o stare deplorabilă în Republica Moldova şi este nevoie de o resetare a sistemului. „Capul Procuraturii nu va soluţiona problema cu siguranţă. De la asta trebuie să începem – de la a relegitima însăşi Procuratura Generală. În continuare, eu consider că este nevoie de o formulă de verificare a integrităţii celor 660 de procurori”, a menţionat Fadei Nagacesvchi. Juristul spune că în Procuratură persistă şi frica, procurorii se tem să vorbească.