Opinie: Exerciţiul diversionist din alegerile locale se poate repeta la parlamentare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Exerciţiul diversionist din alegerile locale se poate repeta la parlamentare

Invalidarea alegerilor în municipiul Chişinău a fost un „exerciţiu diversionist” al puterii, care riscă să se repete la alegerile parlamentare, astfel încât anumiţi oameni incomozi să nu fie admişi în luptă. Alegerile locale au demonstrat o dată în plus că Republica Moldova este un stat capturat, dar alegătorii trebuie să înţeleagă că mobilizarea lor este importantă acum mai mult ca oricând.

Tezele au fost prezentate în cadrul unei conferinţe privind consolidarea încrederii în procesele democratice, desfăşurate joi, 2 august, la Chişinău, transmite IPN.

Potrivit vicepreşedintelui Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, invalidarea alegerilor în Chişinău este un act fără precedent. Există toate premisele, iar puterea are instrumente suficiente, ca exerciţiul de la Chişinău să se repete la alegerile parlamentare. Acest lucru ar putea fi posibil prin aplicarea legii, care este destul de plastică, în ceea ce prevede eliberarea certificatelor de integritate. Acestea vor fie eliberate dacă se va considera că omul este suficient de capabil să participe la alegerile parlamentare în interesul puterii şi legea ar putea fi interpretată în cazul celorlalte persoane incomode puterii. „Cetăţenii trebuie să înţeleagă că responsabilitatea pentru invalidarea alegerilor o poartă guvernarea şi nicidecum nu este un accident al justiţiei. Am convingerea că doar conjugând eforturile ne vom putea mişca înainte pentru a fortifica democraţia din Moldova”, a spus Valeriu Munteanu. Acesta a menţionat că guvernarea, reprezentată de tandemul PDM-PSRM, încearcă să împartă opoziţia în bucăţi, pentru a face alegerea cetăţeanului grea, punând astfel pe seama cetăţeanului simplu o mai mare povară.

Primarul ales, nevalidat, Andrei Năstase, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, a spus că a ştiut că alegerile nu vor fi validate. „Numele celor trei judecători vulnerabili au fost cunoscute înainte ca dosarul să ajungă la ei pe masă. Un lucru inadmisibil într-o justiţie care pretinde a fi europeană”, susţine politicianul. El am menţionat că acum întreaga lume înţelege că Moldova are de-a face cu un individ care a acaparat toate instituţiile, iar cel mai grav este că a fost capturată presa şi nu mai poate fi vorba despre libertate de exprimare. „Democraţia în Moldova a fost ucisă, dar şi speranţa multor moldoveni care au ales în vara asta să plece peste hotare. Sper că vom reuşi să ne consolidăm pentru a face presiune pe guvernare în mod democratic”, a spus Andrei Năstase. Liderul PPPDA a declarat că în alegerile parlamentare se pune la cale cel puţin neadmiterea sa personală în alegeri. Potrivit lui, acest lucru a fost afirmat de premierul Pavel Filip la Strasbourg, în discuţiile sale cu mai mulţi funcţionari de acolo.

Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, susţine că voluntarilor Asociaţiei pe care o reprezintă le vine tot mai greu să discute cu oamenii din localităţi despre necesitatea participării la vot, importanţa şi puterea votului. „Încrederea populaţiei este tot mai mică şi asupra acestui fenomen mai vin şi norii depopulării Republicii Moldova, partea activă a cetăţenilor pleacă. Trebuie să conştientizăm că încă nimic nu e pierdut, o mobilizare a cetăţenilor este importantă şi ei trebuie să înţeleagă acest lucru”, a spus Ion Manole. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Promo-LEX, dacă partidele vor avea capacitatea de a convinge oamenii că au forţa necesară de a schimba lucrurile în ţară, vor câştiga voturi. „Ca cetăţean aştept partide puternice, cu democraţie internă. Atunci noi, ca alegători, vom avea acea dorinţă de a participa la vot şi acea speranţă. Până ce nu avem acele partide puternice, oameni competenţii la nivel central şi local”, a declarat Ion Manole.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a reiterat poziţia UE pe acest subiect, şi anume că ceea ce s-a întâmplat în Chişinău este un lucru fără precedent. UE este atentă la ce se întâmplă în ţară, iar adoptarea sistemului electoral, încă anul trecut a atras atenţia principalelor instituţii UE. „Pentru că nu s-au respectat recomandările Comisiei de la Veneţia atunci, a fost introdusă pre-condiţionalitatea politică în Memorandumul de Înţelegere pentru asistenţa macrofinanciară şi aceasta a fost pentru a preveni riscul în procesul electoral. Această pre-condiţionalitate a fost aplicată şi nu a fost posibilă acordarea asistenţei macrofinanciare”, a menţionat ambasadorul. Peter Michalko a mai spus că UE şi  ţările membre ştiu foarte bine ce se întâmplă în Republica Moldova şi, cu regret, unele probleme, cum ar fi libertatea presei, persistă de zece ani.

Conferinţa „Consolidarea încrederii în procesele democratice: provocări juridice şi politice în Republica Moldova” a fost organizată la iniţiativa Fundaţiei Konrad Adenauer, Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate şi Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”.
Similare
RECOMANDĂRI