POLITIC

Opinie. Doar coagularea tuturor forţelor, o listă naţională şi un bloc naţional pot să aducă câştig de cauză în alegerile parlamentare

post-img

Sistemul electoral mixt are drept scop dezbinarea electoratului pro-românesc şi pro-european. Doar coagularea tuturor forţelor, o listă naţională şi un bloc naţional pot să aducă câştig de cauză. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA.

Dorin Chirtoacă, preşedintele Partidului Liberal, declară că unirea liderilor forţelor unioniste poate fi remarcată în primul rând prin acţiuni comune. „Atunci când am avut, pe 25 martie, 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, ne-am unit cu toţii pentru acea acţiune”.

Chirtoacă mai menţionează că pe frontul Unirii sunt mai multe armate din tabăra politică, din tabăra societăţii civile şi din tabăra presei. „Şi înainte de 89 au fost mai multe armate pe frontul unirii. După 1940: Majadahonda, Partidul Libertăţii,  Arcaşii lui Ştefan, Frontul Naţional Patriotic. Asta în perioada regimului comunist totalitar. În 1989, de asemenea au fost mai multe armate: Mişcarea de Eliberare Naţională, Uniunea Scriitorilor, Cenaclul „Alexei Mateevici”, Frontul Popular. În anii 2000, de asemenea au fost mai multe formaţiuni. În 2010, am fost mai multe formaţiuni şi acum suntem mai multe”.

Preşedintele Partidului Liberal consideră că nu întâmplător, sloganul Uniunii Europene este „Uniţi în diversitate”. „Unitate în diversitate. Uniţi, aşa diferiţi cum suntem. Uniţi de gândul: realizarea reîntregirii neamului românesc. Asta putem face.”

Liderul PL, fiind întrebat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, când va fi depusă la CEC lista candidaţilor formaţiunii pentru a participa în alegerile parlamentare,  a declarat că va fi depusă în zilele următoare. „Graba strică treaba. Discutăm în continuare cu colegii şi din partid şi din afară. Să reuşim să coagulăm cât mai multe forţe”.

Vitalia Pavlicenco, preşedinta Partidului Naţional Liberal, este de părere că sistemul electoral mixt are drept scop dezbinarea electoratului pro-românesc şi pro-european. „Pentru că Puterea bicefală urmăreşte interesul ca să se menţină în actuala stare, în continuare. Eu cred că şi-au împărţit sferele de influenţă şi speră ca după alegeri să poată conduce în continuare şi nu vor ca segmentul românesc să fie unit”.

Totodată, Vitalia Pavlicenco a mai declarat că o coagulare a formaţiunilor de dreapta era foarte importantă, mai ales ţinând cont de faptul că partea de dreapta, care este parţial în parlament, dar şi în afara parlamentului, este defavorizată. „Acest scrutin care a fost creat, favorizează partidele care au pârghii administrative, care controlează toate instituţiile”.

„Eu cred că trebuie să avem această înţelepciune de a colabora, de a nu ataca, de a renunţa la unele declaraţii nefaste”, a mai adăugat preşedinta PNL.

Valentin Dolganiuc, cofondator al Convenţiei Euro-Unioniste, consideră că scrutinul electoral este, în primul rând, impus de către Dodon împotriva unioniştilor români. „El era conştient că nicio circumscripţie uninominală nu are majoritatea electoratului românesc unionist şi în aceste condiţii în nicio circumscripţie uninominală nu e posibil de avut majoritatea. În aceste condiţii, Plahotniuc a urmărit scopul ca să-şi păstreze prin pârghiile administrative cât mai multe mandate, iar Dodon a urmărit ca prin acest scrutin uninominal cu un singur tur să fie împotriva românilor”.

Dolganiuc susţine că electoratul celor trei dimensiuni: euro-unioniştii, românii unionişti şi anti-oligarhii, trebuia să se mobilizeze şi să devină un singur Bloc electoral. „Noi nu participăm la nişte alegeri într-o democraţie, dar într-un stat captiv. Noi nu participăm în alegeri acolo unde există o democraţie veritabilă, dar noi participăm într-o democraţie mimată. Şi iată în această democraţie mimată, doar coagularea tuturor forţelor, această listă naţională şi bloc naţional putea să aducă câştig de cauză”.