Opinie: Distribuirea la vamă a pliantelor cu realizările guvernării înseamnă influenţarea preferinţelor oamenilor
Sursa foto:zdg.md Vizualizari:

Opinie: Distribuirea la vamă a pliantelor cu realizările guvernării înseamnă influenţarea preferinţelor oamenilor

Dacă s-ar face o competiţie internaţională la cât de inventivi sunt birocraţii în a favoriza anumite partide politice, mai ales când partidele lor preferate sunt la guvernare, Republica Moldova cu siguranţă ar fi printre primele locuri. Iar alegerile din acest an ar putea fi considerate drept un record de folosire a resurselor administrative. De această părere este directorul executiv IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, care şi-a înaintat candidatura pe circumscripţia 15 Călăraşi din partea blocului ACUM DA PAS, transmite IPN.

„Într-un ciclu electoral, acţiuni cum ar fi distribuirea la vamă a pliantelor cu realizările Guvernului se numeşte influenţarea voinţei cetăţenilor”, a declarat Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV. Potrivit lui, în ultima vreme s-au activizat resursele administrative la nivel teritorial. Grupurile folosite ca surse administrative sunt pădurarii, medicii, profesorii, poştaşii, adică toate serviciile care stau în slujba statului şi sunt reglementate de către stat.

„Am observat un alt element pe care vreau să-l menţionez: miniştrii intră în cursa electorală rămânând în funcţii. Nedegrevarea miniştrilor din funcţie reprezintă nimic altceva decât încălcarea standardelor electorale şi lipsa de condiţii egale de competiţii politice”, spune Igor Munteanu.

Deputatul Lilian Carp care vrea să obţină un nou mandat pe circumscripţia nr. 21 Criuleni, Dubăsari, este de părere că oamenii trebuie să înţeleagă că ceea ce se plătea înainte ajutor pentru sezonul rece, acum se transformă într-un ajutor financiar de 600 de lei oferit pensionarilor. Politicanul susţine că această sumă se prezintă ca fiind „o pomană” din partea partidului de guvernământ şi nu o indemnizaţie din partea statului. În opinia lui, în această campanie electorală sunt folosite la greu instituţiile statului de către guvernare. „Noi avem o regizare foarte bună a acţiunilor care sunt întreprinse de guvernare pentru a putea cât mai mult să fraudeze acest proces electoral, dar şi pentru a induce lumea în eroare despre acţiunile pe care trebuie să le întreprindă”, este de părere politicianul.

Istoricul Octavian Ţîcu, care candidează pe circumscripţia nr. 16 Ungheni, afirmă că statul Republica Moldova este falit şi creşterile de salarii şi pensii care au fost anunţate în ultima perioadă sunt imposibile pentru că nu există bani. „Mai mult decât atât, vor fi contractate împrumuturi foarte mari, iar statul va ajunge mult dator. Şi noi vom ajunge într-o ipostază în care banii care sunt daţi acum vor fi luaţi înzecit”, spune Octavian Ţîcu. Potrivit lui, bani europeni în ţară nu vor veni pentru că deja este clar că această campanie electorală nu va fi corectă, iar alegerile se va încerca, în mare parte, să fie fraudate şi chiar deturnate.

Similare
RECOMANDĂRI