Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Cetăţenii din suburbii trebuie să voteze primarul municipiului Chişinău

Suburbiile municipiului Chişinău nu pot fi excluse din procesul de alegere a primarului capitalei Republicii Moldova. Opinia a fost exprimată de invitaţii emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA. Subiectul a fost discutat după ce preşedintele Igor Dodon a anunţat că va propune ca cetăţenii din suburbii să nu mai aibă dreptul să aleagă primarul general al Chişinăului, supărat că alegătorii de acolo l-au votat masiv pe Andrei Năstase.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: "Ieşirea din această situaţie este următoarea: vom alege doar primarul oraşului Chişinău. Aşa va fi corect. Acest primar va fi responsabil doar de problemele oraşului Chişinău, iar pentru problemele municipiului este CMC, care este responsabil de buget. Aceasta este soluţia. Eu nu exclud ca până la următoarele alegeri locale să fie aprobate şi astfel de modificări."
 
TUDOR DELIU, deputat PLDM: "Este o zicală care spune: e mare prostia omenească. Dar în cazul nostru cred că prostia e destul mare, deoarece este expusă de către aşa-numitul preşedinte al Republicii Moldova. Eu nu înţeleg cum domnul Dodon îşi poate permite să spună aşa ceva, nu ştiu cine îl consiliază pe domnul Dodon. Se vede că în viaţa lui nu a pus mâna pe legea statutului municipiului Chişinău, APL."
 
ALEXEI BUSUIOC, primar, satul Capaclia, Cantemir: "Dl Dodon, cred eu, este cam glumeţ, are a lui viziune. Această declaraţie e făcută nu pentru ţară, dar pentru electoratul lui, care este aici în Chişinău."

TUDOR DELIU, deputat PLDM: "Şi ceea ce spune dl Dodon că CMC va aproba bugetul. Să nu uiţi, dle Dodon, că executorul principal, primarul, este cel care trebuie să execute bugetul."
 
ALEXEI BUSUIOC, primar, satul Capaclia, Cantemir: "Eu cred că dl Dodon are o frică. A început aici o panică la el."
 
VASILE MUNTEANU, jurnalist, TVR MOLDOVA: "Cauzată inclusiv de pierderea municipiului Bălţi?"
 
ALEXEI BUSUIOC, primar, satul Capaclia, Cantemir: "Bineînţeles. Acesta e un început al sfârşitului."  
 
TUDOR DELIU, deputat PLDM: "Eu nu înţeleg de ce dumnealui îşi permite acest lucru, deoarece legea cu privire la alegerea preşedintelui, atunci când a fost învestit în funcţie, dl preşedinte era obligat şi a făcut, s-a suspendat din funcţia de preşedinte de partid. Ce se întâmplă acum? Noi vedem că el în cazul de faţă promovează doar PSRM."
 
Andrei Năstase nu este surprins de retorica lui Igor Dodon.
 
ANDREI NĂSTASE, primar ales al municipiului Chişinău: "Ea nu este nouă. Am auzit această retorică şi mai înainte, atunci când se vorbea despre excluderea suburbiilor din componenţa municipiului. În ce mă priveşte, suburbiile le-am considerat o prioritate, am spus că reprezintă centura de aur a Chişinăului, centura noastră de rezistenţă."
 
DUMITRU DIACOV, preşedintele de onoare al PDM: "Nu poţi să ai două categorii de alegători în municipiul Chişinău. Cei care au drept de vot şi ceilalţi care nu au drept de vot. Acum numai asta ne lipseşte ca să venim cu surprize de acest gen."
Similare