Opinie. Anularea „zilei tăcerii” la alegeri legalizează corupţia politică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie. Anularea „zilei tăcerii” la alegeri legalizează corupţia politică

Anularea „zilei tăcerii” la alegeri legalizează corupţia politică la modul practic pentru că exponenţii puterii vor merge nestingherit pe străzi şi vor oferi cadouri, bani şi vor spune că fac agitaţie electorală. De această părere este membrul Biroului politic permanent al PAS, Sergiu Litvinenco, invitat al emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, transmite IPN.

„Până acum, în ziua alegerilor nu prea vedeai agitatori pe stradă. Dacă erau, ei se ascundeau. Acum, odată cu acest amendament, oamenii îmbrăcaţi în scurte cu trandafiri, cu sacoşe vor spune că sunt cadouri simbolice”, menţionează Sergiu Litvinenco. În opinia lui, un astfel de proiect ar putea radicaliza societatea prin faptul că în ziua alegerilor vor apărea diferite conflicte.

Secretarul general al PPDA, Chiril Moţpan, este de părere că nu s-au luat în calcul toate aspectele problemei. „Frică mi-e că în acea zi, această permisiune va antagoniza şi mai mult societatea. Nu ştiu ce urmăresc guvernanţii noştri, dar chiar să aibă şi o iniţiativă bună, deja nu mai sunt credibili”, declară Chiril Moţpan.

Analistul politic Corneliu Ciurea susţine ideea „zilei tăcerii” în ziua alegerilor, chiar dacă este greu de asigurat. În opinia lui, prin anularea „zilei tăcerii”, legislatorul a vrut să scape de o problemă mai complicată şi parţial a rezolvat-o. „Reţelele sociale schimbă dinamica alegerilor şi în aceste condiţii s-a rezolvat puţin o problemă”, a menţionat analistul.

Miercuri, 7 noiembrie, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului a avizat iniţiativa legislativă de a modifica un articol din Codul Electoral pentru a exclude „ziua tăcerii”, adică ziua dinaintea alegerilor, când este interzisă agitaţia electorală. Problema a apărut după ce instanţele de judecată au invalidat alegerile primarului general al municipiului Chişinău pe motiv că liderul PPDA Andrei Năstase ar fi făcut agitaţie electorală în ziua când aceasta este interzisă de legislaţie.
Similare
RECOMANDĂRI