POLITIC

Opinie: Anul politic 2018 s-a caracterizat printr-o stabilitate şi linişte relativă

post-img

Anul politic 2018 s-a caracterizat printr-o stabilitate şi linişte relativă. Stabilitatea a fost asigurată, în principal, de activitatea partidului de guvernământ împreună cu partenerul său din coaliţie, care au format o majoritate parlamentară şi au realizat multiple programe. De această părere este Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice şi Sociologice.

Potrivit lui, PDM se confruntă cu două probleme: critica atât din partea opoziţiei parlamentare, cât şi din partea celei extraparlamentare şi „sindromul partidului de guvernare”, referindu-se la traseismul birocraţiei raionale.

În ceea ce priveşte opoziţia parlamentară, Partidul Socialiştilor a fost condus nu atât de preşedintele formaţiunii, cât de şeful statului, Igor Dodon, spune Victor Juc. În opinia lui, în mare parte, PSRM a avut o poziţie de aşteptare şi de încercare de a convinge electoratul că pe viitor socialiştii vor obţine majoritatea în următorul Parlament. „Ei (n.r. socialiştii) înţeleg că nu vor putea lua majoritatea, de aceea încearcă să demonstreze că vor fi într-o oarecare măsură concilianţi”, spune vicedirectorul ICJPS.

Despre Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, care formează blocul ACUM DA PAS, Victor Juc spune că era clar de la început că aceste formaţiuni vor merge împreună la alegeri. Potrivit lui, nu există deosebiri strategice între cele două partide. „Cele două partide deja au realizat ceea ce şi-au propus – de a curăţa segmentul de centru-dreapta de alte partide, dat fiind faptul că nu au fost admişi alţi participanţi în bloc, doar ca persoane fizice”, spune vicedirectorul ICJPS. În plus, Victor Juc spune că există riscul ca unioniştii să nu fie reprezentaţi în următorul legislativ.

Politologul Alexandru Solcan consideră că în 2018 s-au făcut bilanţurile activităţii guvernării. Potrivit lui, guvernarea a atenţionat despre pericolul războiului hibrid din care Republica Moldova face deja parte.

Drept rateuri ale anului 2018 Alexandru Solcan numeşte invalidarea alegerilor locale din municipiul Chişinău şi faptul că nu a fost introdus în Constituţie obiectivul integrării europene.