POLITIC

Oficial de la Moscova reacţionează la declaraţiile Maiei Sandu: Statul moldovenesc trebuie să achite datoria Transnistriei pentru gaze

post-img

Şeful Comisiei pentru relaţii Externe a Consiliului Federaţie Ruse, Konstantin Kosaciov, susţine că declaraţia preşedintelui ales, Maia Sandu, privind datoria la gaze, faţă de Gazprom, a regiunii transnistrene dăunează procesului de soluţionare a diferendului transnistrean.

Maia Sandu a declarat în cadrul unui interviu pentru presa rusă că obligarea Chişinăului de a achita datoria pentru gazele folosite de consumatorii din stânga Nistrului este „necinstită„ şi „nedreaptă”.

„Pe malul drept, nu avem practic datorii faţă de Gazprom, pentru că plătim şi am plătit toţi aceşti ani. Pe de altă parte, stânga Nistrului nu a achitat pentru gaze şi au o datorie foarte mare. Desigur, nu putem achita această datorie. Este nedrept şi necinstit”, a declarat Maia Sandu pentru Rbc.ru.
Konstantin Kosacoiv susţine că Maia Sandu trebuie să ceară ca datoria Transnistriei să fie achitată de Chişinău.

„O astfel de poziţie seamănă mai degrabă cu gândirea unui comerciant sau a unui contabil decât a unui politician. Doamna Sandu ar fi făcut mult mai mult pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Moldovei, dacă ar fi venit cu iniţiativa opusă – ca statulmoldovenesc să-şi asume cheltuielile pentru a asigura cu gaze a întregii ţări, inclusiv a Transnistriei”, a declarat Kosaciov, citat de Ria Novosti.

Oficialul rus afirmă că Maia Sandu ar fi obţinut astfel încrederea oamenilor din regiunea transnistreană. Însă „poziţia actuală nu face decât să demonstreze că ea nu îi consideră pe locuitorii Transnistriei drept concetăţeni”.

Datoriile cumulate ale regiunii separatiste Transnistria către Gazprom se ridică la 7,5 miliarde de dolari (circa 500 de miliarde de ruble).
Datoriile sunt trecute în contul companiei moldovene Moldovagaz, deţinută în coparticipaţie de Gazprom şi de statul moldovean. 90% din datoriile Moldovagaz către Gazprom sunt constituite de neplata facturii la gaz de către autorităţile din Transnistria, acolo unde compania cu sediul la Chişinău livrează gazul rusesc.
Din 2006, Tiraspolul nu mai plăteşte gazul venit de la Moscova. Banii sunt acumulaţi pe aşa-numitul „cont de gaz”, de unde sunt folosiţi de autorităţile transnistrene pentru alte nevoi.

Gazprom iniţiază periodic procese judiciare împotriva Moldovagaz, la Curtea de arbitraj din Moscova, pentru neplata gazelor naturale furnizate. 
Ultima şedinţă de acest fel a avut loc pe 24 august 2018, când instanţa a decis că Moldovagaz trebuie să plătească peste 475 de milioane de dolari, pentru gazele livrate în 2015.

Astfel, prin intermediul hotărârilor judecătoreşti, Gazprom legalizează datoria Moldovagaz, inclusiv pentru datoriile regiunii transnistrene, conform Infotag, citat de Rador.