Oazu Nantoi: Astăzi este inutil de vorbit despre democraţie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oazu Nantoi: Astăzi este inutil de vorbit despre democraţie

În ziua de astăzi este inutil de a se vorbi despre democraţie. Declaraţia a fost făcută de Directorul de programe al Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV. Potrivit lui, modificarea sistemului electoral are drept scop perpetuarea unor forţe politice la putere, indiferent de votul cetăţenilor, transmite IPN.

Oazu Nantoi consideră că s-a întâmplat un lucru foarte grav atunci când a fost modificat sistemul electoral care, potrivit lui, are drept scop să asigure perpetuarea la putere a unor şi aceiaşi actori politici, indiferent de votul cetăţeanului. „Altceva este că votul din municipiul Chişinău a perturbat acele mecanisme care trebuiau să fie aplicate fără mare tam-tam în cele 45 de circumscripţii din Moldova”, spune Oazu Nantoi, referindu-se la alegerile noi din municipiul Chişinău, rezultatul cărora nu a fost validat de instanţele de judecată. Potrivit lui, în ziua de astăzi este inutil de vorbit despre democraţie.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal Democrat, Ion Terguţă, spune că Republica Moldova a încheiat un ciclu politic. Ţara a început cu obţinerea suveranităţii în anul 1990 şi a ajuns în 2018 să-şi ceară exact acelaşi lucru – suveranitatea. 

„Am ajuns într-o ţară în care democraţia nu are nicio valoare. Votul cetăţeanului a fost aruncat la urnă, toate instituţiile statului sunt controlate sută la sută de această guvernare, toate structurile elective ale statului au fost pulverizate”, a menţionat Ion Terguţă.

Analistul politic Corneliu Ciurea spune că PDM trebuie să explice cum stau lucrurile, pentru că se află la guvernare. În opinia sa, situaţia la ora actuală este una inedită, critică din mai multe puncte de vedere. Potrivit lui, la viitoarele alegeri parlamentare, calitatea candidatului va trage mai mult la cântar în circumscripţiile uninominale decât ideologia partidelor şi acesta ar fi sensul alegerilor pe circumscripţii.

Similare
RECOMANDĂRI